[sz]Fotó: Bakó Krisztián[sz]
Meleg, de csapadékos nappal indul a hét, egy hidegfront miatt pedig keddtől még több zápor és zivatar áztatja el az országot – derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Hétfőn egy hidegfront közelíti meg térségünket, záporok, zivatarok délután és este már egyre több helyen alakulhatnak ki a Dunántúlon, de keleten még kánikulával, napsütéssel telik a nap.

Megélénkül a déli, majd estétől a Dunántúlon az északira forduló szél támad fel. A felhősebb északnyugati tájakon 25-28, másutt 29-34 fok várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre zivatarveszély miatt Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékre adott ki elsőfokú riasztást.

Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében felhőszakadásra is figyelmeztetnek, ezeken a területeken a intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-nél is több csapadék hullhat.

Több déli megyében a hőség miatt is figyelmeztetést adtak ki: Baranyában, Bács-Kiskunban, Csongrád-Csanádban és Tolnában a napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű.

[next]

Kedden még felettünk lesz a hidegfront, záporokkal, zivatarokkal telik a nap. A Dunántúlon felerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél.

A maximumok keleten még 30, míg nyugaton, a front hátoldalán mindössze 20 fok környékén alakulhatnak.

Szerdán további záporokra, zivatarokra készülhetünk több helyen felhőszakadás kíséretében. Az északias szelet több helyen erős, néhol viharos lökések kísérik. 20-30 fok közé emelkedik a hőmérséklet, nyugaton lesz hűvösebb.

Csütörtökön a Dunántúlon még lehet kevés zápor, zivatar, a nap nagy részében azonban már száraz, egyre naposabb időre van kilátás. Az északkeleti szél még többfelé élénk, erős lehet. 27-33 fokot mérhetünk. Péntekre visszatérnek a 30 fok feletti maximumok, napos, száraz időre van kilátás. A szél kissé élénk lehet.

A fényképek feltöltője és a cikk írója