Rendkívül rövid válaszadási határidővel kapott levelet minden, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó kutatóközpont és -intézet július 25-én, szombaton – írja nyílt levelében a Stádium 28 Kör, az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF), a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (TDDSZ) és az Oktatói Hálózat (OHA).

A Maróth Miklós által jegyzett levélben az elnök azt írja:

„rövid, tömör, könnyen áttekinthető összefoglalót várok, mely átfogó témamegjelölések mentén mutatja be a tervezni kívánt kutatási tevékenységeket.

Kérem, hogy az egyes kutatóhelyek kutatási témáit intézetenkénti bontásban megjelölve, azokat legfeljebb egy-egy mondatos kifejtésével jelöljék meg, úgy, hogy az intézetenként ne haladja meg a fél oldalnyi terjedelmet”.

Ezen kívül Maróth felszólította a tudományos műhelyeket, hogy július 28-a, kedd 14 óráig küldjék meg a 2020. évre vonatkozó kutatási terveiket soron kívüli adatszolgáltatás keretében.

A módszer több sebből vérzik: ilyen rövid határidővel gyakorlatilag lehetetlen a kutatási témákat összefoglalni, főleg ennyire csekély terjedelemben. Különösen úgy, hogy számos helyen több kutatás folyik egyszerre, a nyár végi időpontban pedig sokan szabadságukat töltötték.

A tiltakozó nyílt levél megfogalmazói szerint

„a levélben ismertetett terv, miszerint a jelen felhívásra benyújtott, intézetenként féloldalas összefoglaló lesz a kutatási programok értékelésének, valamint a jövőre vonatkozó intézkedéseknek az alapja, a szakmaiatlan autoriter beavatkozás kirívó példája, amely nemcsak az ELKH vezetését, de a kutatóintézetek igazgatóit is szégyenteljes helyzetbe hozza.”

Az aláírók azt kérik az ELKH Irányító Testületének (IT) tagjaitól és az ELKH intézetek vezetőitől, hogy „határolódjanak el az abszurd, megalázó “értékelési” folyamattól, és csak megfelelően elkészített, szakmailag hiteles dokumentumok alapján végezzék majd el a kutató munka felmérését”.

[kapcsolodo]/maroth-a-magyar-gyerekek-nem-tanulnak-semmit-a-harry-potterbol-katonadalokat-kellene-enekelni-az-iskolaban/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója