Kezdőlap Politika A Színház- és Filmművészeti Egyetemet eddig kaotikusan, a törvényi előírásokra fittyet hányva...

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet eddig kaotikusan, a törvényi előírásokra fittyet hányva irányították

47
0
Több, mint 10 éve sorozatos gazdálkodási szabálytalanságok és fokozott korrupciós veszélyek jellemzik a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) gazdálkodását – erről árulkodnak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyilvános jelentései. A szörnyű diktatúrában egészen ultraliberális módon sikerült gazdálkodniuk a közpénzekből, így nem meglepő az ellenzéki hisztéria, hogy az új vezetőségi tagok kinevezésével várhatóan új szelek fújnak majd az intézmény háza táján, ami véget vethet a közpénzek elművészkedésének. Az Állami Számvevőszék már 2019-ben jelezte: mivel az Egyetem gazdálkodása a korábbi ellenőrzések tapasztalatai és jelen ellenőrzés megállapításai szerint évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért felvetődik, hogy a közpénz szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében indokolt lenne megfontolni az Egyetem közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását.

Az ÁSZ – ahogy minden állami és egyházi fenntartású felsőoktatási intézményt – az elmúlt években több alkalommal is ellenőrizte az SZFE-t. Megnyitva az ÁSZ jelentéseit, kaotikus, a törvényi előírásokra fittyet hányó irányítási rendszer tárul a szemünk elé, amelyben hemzsegnek a pénzügyi és gazdálkodási szabálytalanságok, valamint a korrupciós kockázatok. Ezek miatt az ÁSZ már 2019 májusában felvetette, hogy a közpénz szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében indokolt lehet megfontolni az Egyetem közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását.

2015 márciusában zárta le az ÁSZ az SZFE 2009-2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését. A szabálytalanságok és korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem felelt meg az irányadó jogszabályi előírásoknak. Az ÁSZ számos hiányosságot és szabálytalanságot állapított meg az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodásában is.

Az Állami Számvevőszék jelentésben az olvasható, hogy az ÁSZ 2018 februárjában fejezte be az SZFE utóellenőrzését, amely során azt értékelte, hogy az egyetem vezetése végrehajtotta-e a 2015 márciusában lezárt ellenőrzés megállapításai és javaslatai alapján összeállított intézkedési tervét. Kiderült, hogy az egyetem az intézkedési tervben vállalt feladatok jelentős részét részben, vagy egyáltalán nem hajtotta végre. Az SZFE-n által kialakított irányítási rendszer továbbra sem támogatta a szabályos, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást – írta jelentésében az ÁSZ. A feltárt hiányosságok újabb ÁSZ-ellenőrzés megindítását tették indokolttá, amely 2019 májusában fejeződött be. A friss ellenőrzés azt állapította meg, hogy az Egyetem belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel való átlátható, szabályszerű, felelősgazdálkodás feltételeit.

A korrupciós veszélyeztetettség elleni védelmet biztosító integritás kontrollrendszer kiépítése nem történt meg. Az állami vagyon védelme nem volt biztosított és kimutatása nem volt átlátható

– olvasható az ÁSZ által kiadott dokumentumban. Az Állami Számvevőszék a 2019. májusi jelentésében arról írt, hogy a feltárt szabálytalanságok miatt indokolt az illetékes hatóság értesítése a szükséges eljárások lefolytatása, az intézkedések megtétele érdekében. Továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy az Egyetem gazdálkodása a korábbi ellenőrzések tapasztalatai és jelen ellenőrzés megállapításai szerint évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért felvetődik: a közpénz szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében indokolt lehet megfontolni az Egyetem közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását.

Az SZFE átalakítása kapcsán a szokásos politikai szereplők és közismert liberálisok szólaltak meg.

Gyurcsány durván megfenyegette Vidnyánszky Attilát

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke kirohant Vidnyánszky Attila ellen, mert őt nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének.

Most nincs mit tenni. Készülni kell. Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek. Nem lesz árokbetemetés. Zárójel lesz

– olvasható a bejegyzésben.

Az SZFE hallgatói önkormányzata bejelentette, hogy nem támogatják a fenntartó kuratórium vezetését

Közben Vidnyánszky Attila kinevezését a Színház- és Filművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata Facebook-oldalán véleményezte. Azt írták: az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Egyetem szenátusa által szakmai szempontrendszer alapján összeállított listáról egy jelölést sem vett figyelembe, és a korábbi ígérettel ellentétben az Egyetem egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között. Ezért a Hallgatói Önkormányzat a kuratóriumot nem fogadja el. A bejelentés óta több egyetemi oktató is bejelentette a lemondását. Ezekről és egyéb, az üggyel kapcsolatos érdekességekről itt írtunk.

Fotó: MTI

A A Színház- és Filmművészeti Egyetemet eddig kaotikusan, a törvényi előírásokra fittyet hányva irányították bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója