[sz]NASA/Chris Cassidy/Wikipédia[sz]

Magyar idő szerint 20:48-kor épségben landolt a Dragon SpaceX legénysége a Mexikói-öbölben – derült ki a NASA élő közvetítéséből.

Így sikeres véget ért a történelem első, nem állami cég által finanszírozott úrhajójának útja.

Robert Behnken és Douglas Hurley asztronauták vissza is jeleztek a földi irányítóállomásnak, így biztossá vált, hogy épen és biztonságban visszatértek a Földre Elon Musk hatalmas vállalkozásának főszereplői.

[kapcsolodo]/tortenelmi-pillanat-megerkezett-a-nemzetkozi-urallomasra-a-crew-dragon/[kapcsolodo]

A Dragon SpaceX kiemelése a Mexikói-öbölből / Fotó: NASA élő közvetítése

A május 30-án indult űrhajó így több mint két hónapot töltött a világűrben, a SpaceX úrhajósai a Nemzetközi Űrállomás (ISS) munkájába is besegítettek.

Vasárnap, helyi idő szerint délután több akadályt is sikeresen vett az űrhajó: landolását szerencsére nem befolyásolta a nem messze tomboló Isaias trópusi vihar.

[kapcsolodo]/a-koronavirus-helyzet-kellos-kozepen-sujt-le-a-tropusi-vihar-floridara/[kapcsolodo]

A legkritikusabb szakasz a landolásnál amikor az űrjármű átjön az atmoszférán, felforrósodik, ami plazmává változtatja a levegőt, az leszigeteli, így pedig pont a legkritikusabb szakaszon nem lehet rádiókapcsolatba kerülni a legénységgel. Ezt a részt is akadálytalanul vette a SpaceX, ahogy az ejtőernyők is gond nélkül kinyíltak nagyjából 600 km/órás sebességnél.

A fényképek feltöltője és a cikk írója