[sz]MTI, SZM, fotó: MTI/EPA/Lukas Schulze[sz]

Ukrajna azt fontolgatja, hogy pályázatot nyújt be egy nyári vagy egy téli olimpia rendezési jogának elnyeréséért – írta vasárnap a karpat.com kárpátaljai portál.

Az elképzelésről Vadim Gutcajt sportminiszter nyilatkozott, kiemelve, hogy az Ukrán Olimpiai Bizottság elnökeként már dolgozik a terv megvalósításán Szerhij Bubka, a rúdugrás olimpiai és világbajnoka (képünkön).

A rendezést támogatja az ország vezetése, amely szeretné meghívni látogatásra Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, hogy megbizonyosodhasson róla: Ukrajna kész és képes házigazdája lenni az ötkarikás játékoknak.

[kapcsolodo]koronavirusban-meghalt-a-labdarugo-valogatott-orvosa-ukrajnaban/[kapcsolodo]

A bejelentés különösen annak fényében meglepő, hogy Ukrajna lényegében háborúban áll 2014 óta. A kelet-Ukrajnában 6 éve folyó fegyveres harcok valójában az ukránok és a szakadár fegyveresek, valamint az őket támogató orosz paramilitáris erők közt zajlik, tehát az oroszok részéről ez egyfajta proxy háború, amiben nem mindig közvetlenül az orosz hadsereget vetik be, hanem támogatnak különféle helyi erőket. A hadműveletekben való részvételét Moszkva máig tagadja, annak ellenére, hogy azok egy kisebb részét maga hajtotta végre. A szakértők szerint viszont a konfliktus egyértelműen Ukrajna és oroszág közt van már a Krím-félsziget elfoglalása óta.

A háborúról röviden itt lehet hosszabban olvasni.Még hosszabban pedig itt.

A fényképek feltöltője és a cikk írója