Kezdőlap Aktuális Már a Föld felé tartanak Elon Musk űrhajósai, órákon belül véget ér...

Már a Föld felé tartanak Elon Musk űrhajósai, órákon belül véget ér a történelmi küldetés

35
0

[sz]Fotó: NASA TV[sz]

Levált a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Crew Dragon, néhány órán belül a Mexikói-öbölben landol a két veterán asztronauta. Ha minden a tervek szerint alakul, Bob Behnken és Doug Hurley 22 órás utazás után, magyar idő szerint vasárnap este háromnegyed kilenckor landol az óceán felszínén.

A landolás több szempontból is történelmi lesz: ezzel véget ér a május 30-án indult első emberes űrküldetés, amit egy magáncég űrhajójával hajtottak végre, és 45 év után először nem szárazföldre, hanem vízre érkeznek majd az amerikai űrhajósok.

Az űrkapszula pontos landolási helye az időjárási körülmények függvényében változhat. A SpaceX két asztronautáját 40 ember keresi majd több hajóval és mentőhelikopterekkel. Az evakuálás után az űrhajósokat az egyik kutatóhajón vizsgálják meg, majd 4 órás várakozás után szállítják őket Floridába.

A Crew Dragon kilenc év után az első amerikai űrhajó volt, ami embert juttatott a világűrbe. Az űrsikló-program leállítása óta az Egyesült Államok orosz segítséggel jutott el az ISS-re.

[kapcsolodo]videon-ahogy-a-crew-dragon-urhajosai-megerkeznek-a-nemzetkozi-urallomasra/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója