Kezdőlap Politika Formaruhában úsznak, búvárkodnak, de a szárazföldön is kemény kiképzést kapnak a honvédkadétok

Formaruhában úsznak, búvárkodnak, de a szárazföldön is kemény kiképzést kapnak a honvédkadétok

20
0
A honvédkadét-képzés színes spektrumot kínál a honvédelem iránt elkötelezett diákok számára. Nem csupán speciális kézitusa-oktatást, de vízi jártasságot is biztosítanak számukra, amiben egy speciális búvárgyakorlatok végrehajtására szakosodott formáció segíti őket. A program mentora Veress Vilmos had- és biztonságtechnikai mérnök, a Magyar Tartalékosok Szövetsége fővárosi szervezetének alelnöke, aki a PestiSrácok.hu-nak azt mondta: olyan szervezetekkel dolgoznak együtt, akik elkötelezettek a honvédelem, a honvédelmi nevelés iránt. A kadétok a vízi jártassági gyakorlat alatt formaruhában, bakancsban merülnek, a szárazföldi felkészülést pedig az amerikai haditengerészet tornaprogramja alapján állították össze számukra.
Már hatvannyolc középiskolában van jelen a honvédkadét-program, amelyben a diákok közismereti és ágazati szakképzését biztosítják, Debrecenben pedig honvéd középiskola és kollégium is működik – a Kratochvil Károly iskolába olyan fiatalok nyernek felvételt, akik „már hivatásban gondolkodnak”. A képzési stratégia, valamint a benne szereplő programok célja, hogy a magyar emberekben olyan magabiztos, hazafias tartás alakuljon ki, ami képessé teszi Magyarországot arra, hogy hazafiságban 2030-ra Európa öt legjobb országa közé kerüljön. A honvédelem és a szabadság a legfontosabb nemzeti ügyek közé tartozik, az elmúlt években pedig a katonai hivatás is újra visszanyerte társadalmi szerepét. Talán ennek köszönhetően jelentkeznek egyre többen honvédkadét-képzésre, ami valóban speciális tudással vértezi fel a haza védelme iránt elkötelezett fiatalokat. A különleges harcászati módszert kidolgozó dr. Zöllei Zoltán alezredessel készült interjúnkban már említettük, hogy a honvédkadétok képzését számos szakember segíti, és arról is beszámoltunk, hogy a nyári gyakorlat részeként a vízi jártassággal is megismerkedtek. Ebben a Dive Hunter speciális búvárgyakorlatok végrehajtására szakosodott formáció segítette őket, akik változatos közegben, különféle eszközökkel merülnek. Vezetőjük, Veress Vilmos a PestiSrácok.hu kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: keresik a kihívásokat, a merüléseikről pedig dokumentáció készül, ami minden érdeklődő számára elérhető. A had-és biztonságtechnikai mérnök arról is beszélt: tevékenységükkel a szolgálati sportokat, különösképpen a búvárkodást népszerűsítik, és olyan szervezetekkel dolgoznak együtt, akik elkötelezettek a honvédelem, a honvédelmi nevelés iránt. Hozzátette: ebben kiemelt szerepe van a MATASZ-nak (Magyar Tartalékosok Szövetsége) is.

“Már a szárazföldön elkezdenek csapatként, egységként mozogni, gondolkodni”

Veress Vilmos mentorként vesz részt a kadétprogramban, feladata a vízi jártasságra való felkészítés. A szakember mintegy másfél évtizedes kapcsolatot ápol dr. Zöllei Zoltánnal és a Magyar Közelharc-Kézitusa Szövetséggel; az alezredes egyébként oktatója volt a katonai főiskolán, és azóta is rendszeresen látogatják egymás rendezvényeit. Mint mondta, azon munkálkodnak, hogy egyre színvonalasabb oktatási programokat hozzanak létre; így kapcsolódott a kadétprogramhoz is.

Kérdésünkre válaszolva a szakember kifejtette: fontosnak tartja, hogy a honvédelmi képzés részét képezze a vízi jártassági gyakorlat, hiszen a katonai felkészítés egyik eleme pontosan a vízi jártasság.

Az én célom az, hogy a víz és vízparttal kapcsolatos speciális körülmények, eszközök használatára készítsem fel a kadétokat. Ezek a képességek nemcsak a katonai élet során, hanem akár a hétköznapi életben is kamatoztathatóak: gondoljunk például egy árvíz elleni védekezésre. A kadétképzés első gyakorlatát szűk körben tartottuk, még a nyári szünet előtt. Az ott megszerzett tapasztalatokat is beépítetettük a programba, így már egy továbbfejlesztett képzéssel ismertettük meg a nyári gyakorlaton a diákokat

– fogalmazott Veress Vilmos.

A mentor azt is hangsúlyozta: a szárazföldi felkészülés is kiemelten fontos, annak pszichológiai és fizikai részleteire pedig komoly hangsúlyt fektetnek.

Tapasztalatom szerint erre a legalkalmasabb az amerikai haditengerészet tornagyakorlata. Ez egy saját testsúllyal végrehajtott, az egész testet megmozgató program, ahol a résztvevők egyszerre mozognak, lélegeznek. Már a szárazföldön elkezdenek csapatként, egységként mozogni, gondolkodni

– fogalmazott a szakember, hozzátéve:

a bemelegítést ügyességi feladatokkal egészítjük ki, ezek kúszó, mászó, társmenekítési gyakorlatok. Majd ennek zárásaként úsznak, búvárkodnak, mindezt a kadétok formaruhájában! Ami első hallásra nem is tűnik olyan nagy dolognak, ám egy átnedvesedett ruhában, bakancsban úszni nem is olyan egyszerű feladat.

Mint ismert, a magyar kormány elkötelezett a haza védelmében, a haderőfejlesztés részeként pedig már számos új haditechnikai eszközt vásároltak. A fejlesztések középpontjában azonban az ember, vagyis a katona áll, ezért helyeznek kiemelt hangsúlyt az utánpótlás biztosítására, amelynek egyik formája a honvédkadét-képzés. A programban részt vevő diákok így egyszerre vállalnak szerepet a „szellemi honvédelemben”, és a kadétprogram által annak fizikai megfelelőjében is.

Fotó, videó: Nemes Gergely, Pelyhe Ádám

A Formaruhában úsznak, búvárkodnak, de a szárazföldön is kemény kiképzést kapnak a honvédkadétok bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója