[sz]képünk illusztráció, fotó: Pixabay/Solen Feyissa[sz]

“Ami a TikTokot illeti, betiltjuk a működését az Egyesült Államokban”
– mondta Donald Trump péntek este újságíróknak az Air Force One fedélzetén. Az Egyesült Államok elnöke a különgépen közölte: már szombaton megteheti a kínai közösségi oldal mielőbbi betiltására vonatkozó lépéseket, írja a VOA News.

Az elmúlt hetekben egyre több hír látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a népszerű applikáció a kínai hatóságok ellenőrzése alatt áll, és adatokat gyűjt a kínai kormány számára a felhasználókról. A szoftvert éppen ezért Indiában a közelmúltban már betiltották, az USA lehet a második ország, ahol nem lesz többé elérhető a közösségi platform.

Trump hozzátette: nem lenne ínyére egy olyan üzleti megoldás sem, hogy a platform a kínai anyacégről leválasztva egy amerikai vállalt tulajdonába kerülne. Ezzel feltehetően arra célzott, hogy sajtóinformációk szerint a Microsoft vizsgálja a TikTok felvásárlásnak lehetőségét.

Néhány hete Mike Pompeo külügyminiszter úgy fogalmazott az applikációval kapcsolatban, hogy

“csak azoknak ajánlott letölteni, akik szeretnének privát információt adni a Kínai Kommunista Párt kezébe.”

[kapcsolodo]betiltanak-a-tiktokot-az-usa-ban/[kapcsolodo]

A rövid, többnyire zenés-táncos videók posztolására használt appot már több mint 2 milliárd alaklommal töltötték le világszerte. Ebből 165 millió alkalommal az Egyesült Államok területén élők telepítették telefonjukra a TikTokot.

A leginkább a tinik körében népszerű applikáción megjelenő tartalmak között egyre több foglalkozik olyan fajsúlyos kérdésekkel, mint a rasszizmus, a faji egyenlőtlenségek vagy a közelgő amerikai elnökválasztás.

Donald Trump valószínűleg azért sem zárta szívébe az appot, mert éppen a felület segítségével trollkodták szét nyár elején a kampánynyitó eseményét.

[kapcsolodo]tinedzserek-trollkodasa-miatt-bukott-meg-donald-trump-tulsai-kampanygyulese[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója