Kezdőlap Aktuális 16 településen kifogásolható a levegő minősége

16 településen kifogásolható a levegő minősége

31
0

[sz]Címkép: Pixabay/Alexas_Fotos[sz]

Pénteken kifogásolt volt a levegő minősége tizenhat mérőállomással rendelkező településen – írják a Tisztifőorvos Facebook-oldalon.

Az oldalon szombaton közzétett térkép szerint ezek a mérőállomással rendelkező települések: Budapest, Mosonmagyaróvár, Szombathely, Sarród, Ajka, Veszprém, Székesfehérvár, Százhalombatta, Tököl, Esztergom, Vác, Kecskemét, Salgótarján, Eger, Szolnok és Debrecen.

Az érintett helyeken az ózon koncentrációja meghaladta azt az értéket, melynél a gyermekek, az idősek, illetve a krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget vagy köhögést tapasztalhatnak.

Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók számára a déli, illetve a kora délutáni órákban nem javasoljuk a szabadban végzett intenzív fizikai munkavégzést, sportolást. Ha tehetjük, akkor a nap legmelegebb időszakában tartózkodjunk beltéri környezetben. Szabadban tartózkodás esetén óvjuk magunkat a magas UV sugárzástól – fogalmaznak a posztban.

Az ózon koncentrációja a déli vagy kora délutáni órákban a legmagasabb, ekkor erősebb a napsugárzás mértéke. A következő napokban jelentős változás nem tapasztalható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint szombaton és vasárnap is nagyon magas UV-B sugárzás lehet.

A fényképek feltöltője és a cikk írója