Ismét megtiltották Nagy-Britannia északi régióiban, hogy más háztartásbeliekkel érintkezzenek az emberek a fertőzésszám megugrása miatt. Az új intézkedések három órával később már hatályba is léptek, a lakosság lázong, a brit egészségügyminisztert pedig bírálják a gyors döntés miatt – írja a BBC.

Mivel az utóbbi időben megnőtt a fertőzöttek száma az északi régióban, a kormány a járványügyi szabályok szigorítása mellett döntött.

Tegnap éjféltől ismét tilos a más háztartásokban élőkkel találkozni, a lakóházakban és kertjeikben sem szabad érintkezni más lakókkal.

A vendéglátóipari egységek továbbra is nyitva maradnak, ám ott sem ülhet egy asztalhoz más háztartásbeli. Az intézkedések Greater Manchestert, Kelet-Lancashire-t és Nyugat-Yorkshire egyes területeit érinti, mintegy 4 és fél millió emberről van szó.

A briteket azonban nem is annyira ez háborította fel, mint a bejelentés mikéntje:

helyi idő szerint tegnap este 21 óra 16-kor jelentették be az új intézkedéseket, amelyek éjféltől életbe is léptek.

A bővebb tájékoztatót csupán 23 óra környékén adtak, ráadásul éjfél után 22 perccel jelent csak meg egy olyan kisokos a kormányzat honlapján, amelyben a felmerülő kérdésekre válaszoltak.

A szabályok megszegésért 100 fontos bírságot róttak ki, így néhány óra leforgása alatt, ami még szerda este megengedett volt, azt éjféltől már csekkel büntették. A lakosság nem meglepő módon zúgolódott a hirtelenjében bevezetett intézkedések miatt, ahogy a politikusok kímélték a kormányzatot.

A munkáspártiak élesen bírálták a Matt Hancock egészségügyi minisztert, amiért ilyen hirtelen vezette be az intézkedéseket, és nem adott időt a lakosságnak arra, hogy feldolgozzák az információt.

Sir Keir Starmer, a munkáspárt vezetője szerint ezzel “új mélypontot ért el a kormányzat kommunikációja a járványhelyzet alatt”.

Hancock azonban péntek reggel nyomatékosította, hogy a “szabályok világosak”, hatályba lépésük és a szankciók egyértelműek – írja a Daily Mail.

[kapcsolodo]koronavirus-nem-lesz-meg-egyszer-orszagos-zarlat-a-miniszterelnok-szerint-nagy-britanniaban[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója