Tevan Imre, az Index egykori főszerkesztő-helyettese, az Origo korábbi felelős szerkesztője visszatér az Indexhez, ő lesz a lap egyik főszerkesztő-helyettese – szúrta ki a 24.hu. Tevan Imre a Facebook-oldalán számolt be a visszatéréséről.

A poszt alatti kommentjét azzal kezdi:

“Nyilván sokan azt fogják gondolni, hogy mocskos áruló vagyok.”

Majd azzal folytatja, tudja, a legegyszerűbb azt gondolni, hogy az Index szerkesztőségével valamilyen előre kitalált mesterterv végzett, és “ha azt nézzük, hogy milyen országban élünk, és ha a körülményeket vesszük figyelembe, ez akár lehetne is az igazság”- fogalmaz.

Ugyanakkor azt is hozzáteszi, miután sokakkal beszélt a témában, biztos benne, hogy nem ez történt.

“De én, miután sokakkal beszéltem erről, most már biztos vagyok benne, hogy nem ez történt, hanem az, hogy a két fél (a szerkesztőség és az alapítványi elnök) egymás lépéseire olyan válaszlépéseket adott, ami végül az egyikőjük által sem kívánt eredményre vezetett, hiszen mindketten meg akarták őrizni a független Indexet, sőt tulajdonképpen mindketten kompromisszumkészek voltak, csak nem mindig ugyanabban és ugyanakkor. (Mindez persze azt is jelenti, hogy súlyosan hibáztak. Mégpedig elsősorban az elnök mérte föl rosszul tettei következményeit.)”

– fogalmaz Tevan Imre, aki azt is hozzáteszi, ezzel együtt nagyon sokat gondolkodott azon, hogy újra elvállalja-e azt a főszerkesztő-helyettesi pozíciót, amiből csaknem egy évtizede kirúgták.

Szerinte a fő kérdés, hogy lehet-e normális, független újságot csinálni.

“A lényegi kérdés, hogy lehet-e normális, független újságot csinálni továbbra is az Indexben. Az derült ki, hogy lehet, mégha csak azért és addig is, mert és ameddig engedik. És ez az ameddig egészen biztosan nem örökre szól. Átéltem már egyszer egy nagyon hasonló helyzetet az Origóban, és ott szűk két évig lehetett normális és vállalható újságot csinálni”

– írta a kommentben.

[kapcsolodo]bodolai-nem-lesz-origo-az-indexbol/[kapcsolodo]

[next]

Tevan Imre azt is hozzáteszi: a felkérésre úgy mondott igent, hogy a szerződése titoktartási klauzulájába beleírják, hogy arra az esetre nem vonatkozik, ha a tartalomba kívülről politikailag beleavatkoznak.

“Ebben az esetben tehát felállhatok, és elmondhatom a nyilvánosságnak, hogy ezt azért teszem, mert szerintem politikai beavatkozás történt. Ez lesz az én saját, kis, egyszemélyes barométerem, amit remélem, soha sem kell elővennem. Ezt az ötletet nemcsak első szóra elfogadták, de kifejezetten támogatták, így igent mondtam”

– zárja kommentjét Tevan Imre.

[kapcsolodo]20-ezren-kovettek-ki-az-index-facebook-oldalat-a-szerkesztoseg-felmondasa-ota/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója