Kezdőlap Politika Kimenti a járvány miatt megszorult zenészeket a kormány

Kimenti a járvány miatt megszorult zenészeket a kormány

30
0
Magyarországon stagnál, a legtöbb környékbeli országban romlik a járványügyi helyzet, az európai összevetésben is rendkívül sikeres védekezésünk akkor tartható, ha megmaradnak az eddigi korlátozások és az eddigi fegyelem – közölte Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentett egy támogatási csomagot a nehéz helyzetbe került zeneipar támogatására, az Index-üggyel kapcsolatban pedig felhívta a figyelmet, hogy egyik érintett sem beszélt a kormány részéről érkező nyomásgyakorlásról, tehát a sajtószabadság nem forog veszélyben. A PestiSrácok kérdésére azt is tudatta a miniszter, hogy ősszel törvénymódosítással gyorsíthatják fel a kommunista diktatúrához kapcsolódó utcanevek cseréjét.

Magyarország a vírus első hullámát legsikeresebben kezelő országok közé tartozik, számos európai ország rosszabbul járt – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter, de hangsúlyozta, hogy ez részsiker, mert közeledik a járvány második hulláma, valahol már talán el is kezdődött. Mint mondta, Magyarországon stagnál a helyzet, míg a környező országokban romlott, Szerbiában és Romániában például kilenc nap alatt másfélszeresére nőtt az aktív fertőzöttek száma, a Balkánon különösen rosszak a számok. Kivételt képez Horvátország és Szovénia, ahol egy ideig nőtt a fertőzések száma, de az elmúlt kilenc napban enyhén csökkent.

Gulyás Gergely elmondása alapján Magyarországon a jelenlegi keretek között tudjuk tartani a fertőzésszámot, az operatív törzs véleményével összhangban ezért nem változtatnak a hatályos szabályokon. Rendes tanévkezdéssel számol a kormány, ugyanakkor az is látszik, hogy lazul a fegyelem – fogalmazott a miniszter, ezért mindenkit nyomatékosan kért a szabályok betartására, a maszkviselésre a tömegközlekedési eszközökön, boltokban, zárt terekben.

Az eddigi, európai összehasonlításban kiemelkedő védekezési siker a magyarok fegyelmezettségének és közös felelősségvállalásának köszönhető

– hangsúlyozta, ugyanezt kérve a továbbiakra is.

A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó korlátozásokat augusztus 15. után is fenntartja a kormány, de tisztában vannak vele, hogy ez milyen nehéz helyzetbe hozza a zeneiparban dolgozókat – zenészeket és technikai személyzetet egyaránt. Az ő támogatásukra 5,3 milliárd forintos támogatást biztosít a kormány, és a Magyar Turisztikai Ügynökség által lebonyolítandó garázskoncert-sorozatot indítanak. Az összegből 800 millió forintot szánnak a cigányzenészeknek, a programról néhány napon belül ígért részletes tájékoztatást.

Az Európai Bizottság jóváhagyása kell a postások béremeléséhez

A Miniszterelnökség vezetője beszélt a Magyar Postánál felmerült komoly béremelési követelésekről. Elismerően szólt a posta alkalmazottai által nyújtott szolgáltatási színvonalról, amihez képest Gulyás Gergely szerint is keveset keresnek, ugyanakkor a cég veszteséges. Utóbbi miatt az Európai Bizottság hozzájárulására van szükség a béremeléshez, mert tiltott vállalatfinanszírozásnak minősülne. A kormány emiatt levélben fordult a testülethez – közölte Gulyás, mivel a szakszervezetekkel a gazdaság járvány miatt korlátozott lehetőségei mellett is meg tudnak egyezni.

fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Hajógyári-szigeten tervezett beruházásokkal kapcsolatban ismét kijelentette Gulyás Gergely, hogy semmi olyat nem valósít meg a kormány, amit a fővárosi önkormányzat nem támogat. Az árvízvédelmi beruházásról elmondta, hogy azt a főváros nem tartja fontosnak a lakatlan szigeten.

A Kovács Katalin Kajak-Kenu Központnak pedig keresünk más helyet, ahol örülnek is neki. A Velencei-tó az egyik lehetséges helyszín

– tette hozzá. Azt is közölte, hogy a Ferencvárosban épülő új multifunkciós sportcsarnokot a Fradi tulajdonába adják az elkészülte után.

Akadozik a kommunista utcanevek cseréje, ősszel felgyorsítják a folyamatot

A Magyar Patrióták Közössége még tavaly kezdeményezte a kommunista diktatúrához kapcsolódó személyekről, fogalmakról elnevezett utcanevek cseréjét, de ez meglehetősen lassan halad. Kérdésünkre Gulyás Gergely azt mondta, hatékonyabbá kell tenni a folyamatot, evégett szeptemberben várható törvénymódosítás. Ez intézményi változtatást is jelenthet, de ennél többet egyelőre nem kívánt elárulni a tervről a miniszter.

Arról is megkérdeztük, nem tartja-e a kormány a rendelkezés kijátszásának, illetve összefér-e a rendelkezés céljával, ha az egy nagy vonulás helyett több helyszínre és több napra szétaprózva tartják meg a Budapest Pride-ot, ezzel napokon át akadályozva a fővárosi közlekedést.

Én úgy hallottam, hogy elmarad, ebben bízom

– fogalmazott válaszában Gulyás Gergely.

Egy érintett sem állította, hogy a kormány nyomást gyakorolt az Indexre

Kérdésre válaszolva, az MSZP Balatonnal kapcsolatos népszavazási aláírásgyűjtéséről azt mondta, hogy abban a kormány nem érintett, hiszen a fejlesztések önkormányzati hatáskörben vannak. Emlékeztetett továbbá, hogy az elmúlt években mintegy 30 szabadstrand felújításához járult hozzá a kormány, és további 26 strandnál van soron hasonló felújítás.

Addig van Magyarországon sajtószabadság, amíg ezekbe az ügyekbe a kormány nem szól bele

– szögezte le az Index-üggyel kapcsolatos érdeklődésre, majd furcsaságokat említett, például az egyik baloldali médiumnál a tulajdonos úgy vesz ki 30 százalékos jutalékot, hogy közben csökkenti az ott dolgozók fizetését, a másiknál a főszerkesztőt váltja le a tulajdonos, ám megismételte, hogy ezekbe a kormány nem avatkozhat be. Arra is emlékeztetett, hogy az Index-ügy egyetlen érintettjétől sem jelent meg arra vonatkozó állítás, hogy a kormány nyomást gyakorolt volna, mi jelenjen meg az Indexen, tehát a sajtószabadság nem forog veszélyben Magyarországon.

Év végére érheti magát utol a foglalkoztatottság

A foglalkoztatottsággal kapcsolatban úgy tájékoztatott, hogy 4,457 millióan dolgoznak ma az országban, ami már százezerrel több, mint a járvány okozta gazdasági mélyponton, de még elmarad a járvány előtti szinttől. Ez utóbbit az év végére érhetjük el Gulyás szerint, ami azt jelenti, hogy a kormány tudja tartani az ígéretét, és annyi új munkahely létrejöttét támogatja, amennyit a járvány tönkretett.

Drukkoltunk a fővárosnak, hogy hét hónap után tudjanak egy közbeszerzést kiírni, és örülünk, hogy sikerült

– ezt már a Lánchíd felújítása körüli, hosszadalmas cirkuszról mondta a miniszter, hozzátéve, reméli, a főváros fel tudja újítani a Lánchidat.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról adott tájékoztatást, hogy már 1,192 millióan töltötték ki online vagy postai úton a nemzeti konzultációt. Az ívet augusztus 15-ig lehet kitölteni, így erre biztatott mindenkit.

A Kimenti a járvány miatt megszorult zenészeket a kormány bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója