Kezdőlap Aktuális Változnak a hazautazás szabályai szombattól: már nem az állam állja a tesztek...

Változnak a hazautazás szabályai szombattól: már nem az állam állja a tesztek árát

516
0

[sz]Illusztráció: MTI/Komka Péter[sz]

Változnak a sárga vagy piros kategóriába sorolt, azaz járványügyileg kockázatosnak tekintett országokból hazatérőkre vonatkozó szabályok augusztus 1-től – emlékeztet a Népszava. Innentől fogva ugyanis már nem az állam állja a visszaérkezők tesztelésének költségét.

Gulyás Gergely még július 12-én jelentette be a szigorításokkal együtt, hogy bő két hétig átvállalják a tesztek árát, tekintettel a már korábban befizetett utakra. Ez a türelmi idő azonban most lejár:

szombattól már mindenkinek magának kell fizetnie a koronavírustesztet, ha két hétnél korábban szabadulni akar a kötelező házi karanténból.

A közelgő határidőre a kormányhivatalok kedden hívták fel a háziorvosok figyelmét.

Komáromi Zoltán budapesti háziorvos elmondása szerint levélben értesült arról, hogy szombattól nem rendelhet a külföldről hazatérőknek PCR-tesztet a mentőszolgálattól. Emellett azt is előírták számára, hogy tájékoztassa a betegeket, hol végezhetik el a vizsgálatot. Ennek részletei azonban egyelőre nem tiszták.

Bonyolítja a helyzetet, hogy mivel csak néhány kórház rendelkezik PCR-tesztelésre alkalmas laborral, a többiek vagy tőlük, vagy magánúton rendelhetik meg a vizsgálatot.

Ez pedig nem olcsó: a lap információi szerint az állami laborokkal kapcsolatban állóknál 32-38 ezer, magánpiaci szereplőknél pedig 40-50 ezer forint is lehet a teszt elvégzése.

Egyelőre kérdéses, saját lakásukban kell-e tesztelni a karanténra kötelezetteket (ahogy eddig a mentőszolgálat tette), vagy az egészségügyi intézményben.

[kapcsolodo]merkely-105-ezer-pcr-tesztbol-3-lett-koronavirus-pozitiv-a-negy-egyetem-h-uncover-vizsgalatan/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója