[sz]Címkép: Northfoto/ZUMA Press, Inc.[sz]

Űrtükör is lesz a Virgin Galactic űrrepülőgépén. A brit milliárdos Sir Richard Branson űrturisztikai cége kedden mutatta be egy virtuális körsétán vezérhajóját, a légi indíttatású VSS Unity-t.

Azok, akik befizettek 250 ezer dollárt egy szuborbitális repülésre, hat, méretre szabott, pávakék ülésen foglalhatnak helyet, és kibámulhatnak a kabin 12 kör alakú ablakán, amint 97 km-rel a Föld felett repülnek. Az űrrepülőgépnek további öt ablaka van az elején. Az ülések ráadásul mozgathatók, hogy a lehető legkényelmesebben lehessen utazni, és az utasok a csúcsmagasságra érve kioldozhatják biztonsági öveiket, hogy szabadon lebeghessenek a kabinban a súlytalanság állapotában.

A sajtóbemutatón az újságírók egy virtuális valóságot bemutató VR szemüveg segítségével láthatták az űrrepülő különlegességét, egy hatalmas, kör alakú tükröt a gép hátsó részén, amelynek köszönhetően a vendégek eddig soha nem látott módon nézhetik meg helyüket az űrben – mondta George Whitesides, a Virgin Galactic parancsnoka a Reuters-nek

Eddig 600-an fizettek be a repülésre, és további több mint 400 az érdeklődők száma. Egyelőre még nincs meg az első repülés időpontja, amelyen várhatóan a pályáját újságíróként kezdő, majd lemezkiadóként befutott Sir Richard is részt vesz.

A VSS Unity, amelyet egy nagyobb hordozó repülőgéphez kapcsolnak, a tervek szerint a cég új-mexikói űrkikötőjéből indul és a levegőben leszakadva folytatja útját a világűr pereméig 90 percen keresztül.

A fényképek feltöltője és a cikk írója