Kezdőlap Aktuális Már közel 1200-an jelentkeztek iskolaőrnek

Már közel 1200-an jelentkeztek iskolaőrnek

35
0

Mint azt mi is megírtuk, szeptembertől iskolaőröket alkalmazhatnak az iskolák. Arról, hogy mi az elvárás feléjük, a Magyar Közlönyben részletes leírták adtak ki.

[kapcsolodo]/fekvotamasszal-kell-bizonyitaniuk-allokepesseguket-de-a-sajtonak-nem-nyilatkozhatnak-az-iskolaorok/[kapcsolodo]

Július közepén az EMMI azt közölte, hogy szeptemberben 491 állami fenntartású köznevelési és szakképzési intézményben kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök. Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre. Feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása, amelyekben erre leginkább szükség van – áll a közleményben. A tárca tájékoztatása szerint az állami intézményfenntartók felmérése és az intézményvezetők kérése alapján 288 köznevelési és 203 szakképzési intézményben indul iskolaőrség – írta az MTI.

Az intézményi kör a későbbiekben változhat, előfordulhat, hogy egy intézményben egy idő után okafogyottá válik az iskolaőr jelenléte, míg más iskola – amennyiben kéri – bekerülhet az iskolaőrség által érintett intézményi körbe – írták korábban.

Az Országgyűlés július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, amelynek parlamenti vitájában minden párt egyetértett abban, hogy nincs helye az iskolában semmiféle erőszaknak, sem a diákok között, sem a pedagógusok és a diákok között – emlékeztet a közleményben a minisztérium.

Most a Népszava arról számolt be, hogy az ITM közlése alapján az előzetes igényfelméréshez képest 23 szakképző intézmény mégsem kíván élni a lehetőséggel, hét intézmény viszont újonnan csatlakozott. (a korábban kiadott listán még 203 szerepelt). Így

összesen 185 szakképzési intézménybe kerülhet egy-egy iskolaőr.

Július 23-ig

1182-en jelentkeztek az iskolaőri képzésre

– közölte a lappal az Országos Rendőr-főkapitányság.

Mivel a jelentkezési határidő ugyan lejárt július 24-én, de többen postai úton küldték el jelentkezésüket, ezért a számok még változhatnak.

A képzés után nem kapnak azonnal állást, csak azok számíthatnak rá, akik megfelelnek a jelentkezési feltételeknek, és augusztus 3-tól részt vesznek a pedagógiai, pszichológiai, konfliktuskezelési képzésben.

Az ORFK azt közölte a lappal, hogy a 65 év alatti egykori rendőrök is lehetnek iskolaőrök. Ha szolgálati járandóságban részesülnek, az iskolaőri bér mellett továbbra is kapni fogják azt. Az iskolaőrök fizetése vidéken bruttó 220 ezer, a fővárosban bruttó 230 ezer forint lesz.

Fotó: illusztráció

A fényképek feltöltője és a cikk írója