Kezdőlap Politika “Az ellenzék hackelési kísérlete csak ösztönzi az embereket” – Több, mint egymillióan...

“Az ellenzék hackelési kísérlete csak ösztönzi az embereket” – Több, mint egymillióan vettek részt eddig a nemzeti konzultációban

52
0
Érthetetlen, mi a baja az ellenzéki pártoknak azzal, hogy a magyar családok, akiknek az életét közvetlenül érintette a járvány elleni küzdelem, illetve a kormányzati intézkedések, elmondhassák véleményüket azokról a tervezett döntésekről, amelyről egyébként is mindenki beszélt az elmúlt hónapokban – fogalmazott portálunk érdeklődésére Dömötör Csaba keddi sajtótájékoztatóján, ahol bejelentette, már több mint egymillióan vettek részt a nemzeti konzultációban. A parlamenti államtitkár megjegyezte, mélyen antidemokratikus az ellenzék részéről ez a hozzáállás, ugyanakkor a magyarokat ez szemmel láthatóan nem zavarta abban, hogy nagy számban elmondják a véleményüket.

Már több, mint egymillióan vettek részt a nemzeti konzultációban, a kedd reggeli összesítések szerint 1 millió 96 ezren töltötték ki a kérdőívet – jelentette be Dömötör Csaba parlamenti államtitkár keddi sajtótájékoztatóján. Mint hozzátette,

ez változatlanul azt bizonyítja, olyan kérdésekről van szó, amelyek minden családot érintenek, és amelyekről a magyarok szívesen meg is mondják a véleményüket.

Fotó: Illyés Tibor/MTI

Azok a leghatásosabb járványügyi lépések, amelyekkel a társadalom is egyetért

Dömötör Csaba felidézte, a jelenleg futó nemzeti konzultáció a koronavírus egészségügyi, gazdasági és nemzetközi összefüggéseivel foglalkozik, a magyar állampolgárok elmondhatják véleményüket többek között arról: szükség van -e a hazai gyártó kapacitások megerősítésére, egy állandó hazai járványügyi figyelőszolgálatra, vagy éppen a bankok és a multik közös teherviselésére a járvány elleni küzdelemben. Kitért arra, az első kérdés a járványügyi korlátozó intézkedésekre vonatkozik, ahol több válaszlehetőség közül lehet választani, amelyek alapján a kormány világos képet kaphat arról, melyek a magyarok által leginkább támogatott intézkedések. Kiemelte,

a járványügyi szakemberek is egyetértenek abban, azok a leghatékonyabb intézkedések, lépések, amelyeknek a társadalmi támogatottsága is nagy.

Az államtitkár megjegyezte, bár Magyarország eredményesen vette fel a küzdelmet a járvány ellen, de a vírus továbbra is terjed szerte a világban, amelyet eddig mintegy 16 és félmillió megbetegedésről tudunk. A járványveszélyt igazolja, hogy Ausztria a napokban szigorított a beutazási szabályokon, míg a szomszédos Ukrajnában csak tegnap 800 új megbetegedést regisztráltak, Romániában pedig 46 ezer fertőzöttről szólnak a hivatalos források.

Elmondta továbbá, a konzultációs kérdőívek feladási határideje augusztus 15-e, tehát még mindenkinek van ideje és lehetősége arra, hogy elmondja a véleményét akár az interneten, akár a kérdőív postai feladásával. Úgy fogalmazott,

azt gondoljuk, hogy a konzultáció jó lehetőség arra, hogy megerősítse azt a széleskörű párbeszédet, amely létrejött Magyarországon az elmúlt hónapokban, és ez jó támasz lehet a következő hónapok döntéseihez.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Az ellenzéket zavarja, hogy az emberek elmondhatják a véleményüket

Portálunk a sajtótájékoztatón felidézte, Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán jelentette be, hogy tárgyalt Péterfalvi Attila adatvédelmi biztossal, aki úgy ítélte meg, a személyes adatokat tartalmazó boríték nem gyűjthető törvényesen, azonban maga az ív összegyűjthető. Dömötör Csaba válaszában megerősítette, amennyiben személyes adatokat is tartalmaz a dokumentum, annak gyűjtésére nincs felhatalmazása az ellenzéki pártoknak, és az is törvénybe ütköző, ha megpróbálják megakadályozni, hogy a kérdőívek eljussanak az állampolgárokhoz. Ugyanakkor kiemelte,

az elmúlt évek tapasztalatai szerint az ellenzéki pártok minél többször próbálták meg megtorpedózni a nemzeti konzultációt, annál többen nyilvánítottak véleményt.

Hozzátette, az ellenzék részéről végül is ez is a véleménynyilvánítás egyik sajátos formája, ugyanakkor szerinte

érthetetlen, hogy mi a baja az ellenzéki pártoknak azzal, hogy a magyar családok, akiknek az életét közvetlenül érintette a járvány elleni küzdelem, illetve a kormányzati intézkedések, elmondhassák a véleményüket azokról a tervezett döntésekről, amelyről egyébként is mindenki beszélt az elmúlt hónapokban.

Úgy vélte,

ez egy mélyen antidemokratikus hozzáállás, ugyanakkor a magyarokat ez szemmel láthatóan nem feszélyezte abban, hogy nagy számban elmondják a véleményüket.

Portálunk azon kérdésére, végeredményben mire is lesznek jók az ellenzéknek az összegyűjtött kérdőívek úgy reagált,

van arról tapasztalatunk, hogy az ellenzéki pártoknak mire lett jó egy ilyen típusú hackelés-sorozat, gondoljunk az országgyűlési választások eredményeire.

Újságírói kérdésre Dömötör Csaba arra is kitért, a Kabinetiroda a tudomása szerint egyelőre nem tett feljelentést a nemzeti konzultáció íveinek törvénytelen gyűjtése ügyében.

Vezetőkép: MTI

A “Az ellenzék hackelési kísérlete csak ösztönzi az embereket” – Több, mint egymillióan vettek részt eddig a nemzeti konzultációban bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója