[sz]Fotó: University of Melbourne[sz]

Áthelyezték a karcsaki fegyházba Kylie Moore-Gilbertet, amit sokan a világ egyik legkegyetlenebb női börtönének tartanak, írja a The Sun. A fogvatartottakat az intézményben rendszeresen megerőszakolják, éheztetik és verik.

A cambridge-i végzettségű, brit mellett ausztrál állampolgársággal is rendelkező tudóst még 2018-ban vették őrizetbe. Moore-Gilbertet kémkedéssel vádolták, és 10 év börtönbüntetésre ítélték. A kutató eddig a teheráni Evin börtönben töltötte büntetését, ahol többnyire a földön aludt, de rengeteg időt töltött magánzárkában is. Innen szállították át a kegyetlenségéről híres karcsaki börtönbe.

Az intézményben jelenleg szinte kontroll nélkül terjed a koronavírus a többnyire politikai okok miatt fogvatartottak között. A sivatag közepén elhelyezkedő börtön híres a túlzsúfoltságról: hét részlegében összesen 2000 fogoly tölti egyszerre a büntetését. Az épületben nincsenek különálló cellák, de van két jókora terem (egy 600 és egy 1400 ágyas), ahol szorosan egymás mellé zsúfolva alszanak a rabok, akik közül soknak a gyereke az anyja mellett a földön húzza meg magát.

Emberi jogi aktivisták szerint az elképzelhetetlen körülmények miatt egy-egy rabra nagyjából 20 centiméternyi élettere van az ágyán kívül.

A karcsaki börtönben bevett szokás, hogy a körülményekre panaszkodó rabokat egy másik, mentálisan zavart fogollyal zárják magánzárkába. Meleg víz csak elvétve van az intézményben, a 2000 nőre részlegenként mindössze 4-4 fürdőszoba jut. Ráadásul a vizet egy közeli sós vízű tó adja, így a túlzott sómennyiség miatt a rabok egy részénél bőrbetegségek alakulnak ki.

Az elítélteket elsősorban spagettivel, főtt krumplival és kenyérrel etetik, emiatt a többségnél idővel súlyos vitaminhiány lép fel. Amikor pedig a börtönben csetepaté alakul ki, az őrök ahelyett, hogy beavatkoznának, inkább végignézik az időnként halálos kimenetelű verekedéseket.

A brit-ausztrál tudós már eddig is megsínylette az iráni börtönéletet, erről a barátainak küldött levelekben számolt be. Kiderült, hogy a nő pszichés állapota miatt folyamatosan gyógyszereket szed, de így is attól tart, hogy a mentális egészsége súlyos károsodásokat szenvedett 10 hónap alatt.

Moore-Gilbert a napvilágra került levelekben következetesen tagadja, hogy bárkinek kémkedett volna. A nőt 2018-ban azért tartóztatták le, mert a két évvel ezelőtti konferencia több résztvevője is gyanúsnak tartotta tudományos munkáját, amit jelentettek is az Iráni Forradalmi Gárdának. A kutatót távozás előtt, a reptéren vették őrizetbe.

[kapcsolodo]nem-akar-fellebbezni-a-kemkedesert-16-evre-itelt-volt-amerikai-tengereszgyalogos-mert-nem-bizik-az-orosz-birosagban/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója