[sz]Fotó: Mushroom Observer / Wikipedia [sz]

Receptre írnák fel a brit orvosok a hallucinogén hatást kiváltó, drognak minősülő varázsgombákat a depressziós embereknek – írja a Daily Mail.

Néhány vezető brit szakértő szerint törvénybe kellene iktatni, hogy a varázsgomba is ugyanúgy használható legyen gyógyításra, mint az orvosi kanabisz.

Tudományos kísérletek ugyanis bebizonyították, hogy a pszilocibin nevű pszichoaktív vegyület jótékony hatással van a mentális egészségre, enyhíti a depresszió tüneteit, és a poszttraumás stressz-szindrómában szenvedőkön is segít. Jelenleg azonban a varázsgomba illegális tudatmódosító szernek minősül a szigetországban, birtoklásáért akár hét év börtön is járhat.

[kapcsolodo]elsokent-tehetik-legalissa-a-varazsgombat-egy-amerikai-varosban[kapcsolodo]

[next]

Oxfordi, manchesteri és londoni orvosok levélben kérték a belügyminisztériumot, hogy sorolják át a pszilocibintartalmú gombákat abba a csoportba, amelybe a ketamin és a kannabisz is tartozik, azaz orvosi előírással használhatók. Az orvosi marihuánát Nagy-Britanniában még 2018 októberében legalizálták.

A legalizálásért két szervezet is lobbizik: a Conservative Drug Policy Reform Group (CDPRG) és az Adam Smith Alapítvány. Az utóbbi elnöke, Dan Pryor szerint Nagy-Britanniában minden ötödik ember depresszióban szenved, és a mentális probléma kezelésében évtizedek óta nem értek el látványos előrejutást.

A varázsgombák azonban nagyban javítanak a páciensek lelkiállapotán, így amennyiben ez több millió brit életén tudna segíteni, akkor valóban meg kéne fontolni a legalizálását.

Azzal is érveltek, hogy a pszilocibin nem veszélyes anyag, és nem okoz függőséget sem. Hatását az agy szerotonin-receptoraiban fejti ki, ezzel okoz hangulatváltozást.

A fényképek feltöltője és a cikk írója