Mindannyian imádjuk a filmeket és persze a mozikat, ahol igazán rendkívüli élményben lehet részünk. Hatalmas képernyő, hihetetlen hangzás és nem utolsó sorban élethű filmkockák és hangulat. Egy moziban megnézett film összehasonlíthatatlan egy szimpla otthoni tévézéssel, hiszen lehet bármennyire menő és drága technológiánk, képtelenek vagyunk utolérni a moziban elért hatásokat.

A statisztikák szerint általában a hátsó sorokat foglaljuk el leginkább a mozikban, az a kedvenc helyek egyike. Bár van, aki éppen elöl vagy középen szeret ülni. De, vajon melyek azok a helyek, amelyek igazán előnyösek egy moziban?

A szakértők véleménye is meglehetősen eltérő ebben a kérdésben. Ugyanis rendkívül fontos az a tény is, hogy miként szemléljük az adott filmet. Egyszerű rajongók vagyunk vagy netán művészi szemmel nézzük az adott produkciót. Cikkünkből megtudhatod, melyek a legjobb helyek egy moziban attól függően, hogy milyen igényeinket szeretnénk kielégíteni.

Egy színházi hangmérnök szerint a legjobb hely a moziban

Ahhoz, hogy a legjobb minőségben halljuk a filmet, a moziban a vászontól körülbelül kétharmadnyira kell elhelyezkednünk, méghozzá középen.

A legbiztonságosabb hely a mozikban az orvosok szerint

Mindannyiunk számára nyilvánvaló, ha túl közel ülünk a vászonhoz, akkor a film végére biztosan gyarapodni fogunk egy jó kis nyakfájással. Ekkor ugyanis a látószögünk és a képernyő teteje között 35°-nál nagyobb a különbség. A szemészorvosok úgy vélik, hogy teljesen mindegy, hogy az első vagy az utolsó sorban ülünk, ugyanis szemünk nem károsodik, ám gerincünket és nyakunkat nagy fájdalomnak tesszük ki.

Innen a legjobb nézni a filmet a film- és televíziós mérnökök szerint.

A legjobb moziélményben akkor részesülünk, ha a képernyő széle egybeesik a perifériás látásunk szélével. Tehát, a terem hátsó közepéből nyíló 36°-os szög a legmegfelelőbb.

Ha művészi szemmel szeretnénk nézni a filmet, akkor a kritikusok szerint ezek a legjobb helyek.

Az emberek jelentős része egyáltalán nem szeret a terem szélén lévő székeken helyet foglalni. Ennek ellenére mégis ez a legjobb választás, ha nem akarjuk hallgatni, hogy mellettünk beszélgetnek vagy a szerelmespárok enyelegnek. A terem szélén nem halljuk a suttogást, a telefonálást, sőt, az sem valószínű, hogy állandóan fel kell ugrálnunk, ha valaki mosdóba szeretne menni. A szélső helyek előnyösek a műkedvelők és a magas emberek számára, utóbbiak ugyanis minden gond nélkül ki tudják nyújtani a lábaikat.

A 3D-s filmeket innen a legjobb nézni.

A háromdimenziós filmeket, bármilyen meglepő a terem közepéről érdemes néznünk. Ezek az effektek ugyanis, a terem kellős közepéről a leglátványosabbak és legélethűbbek. Nem is gondolnánk, de ha elöl vagy hátul ülünk, akkor nem láthatunk mindent teljes egészében.

Itt a legjobb a fényerő.

A mozikban alkalmazott vászontechnológia csak egy adott irányba tükrözi a fényt. Mivel nem egyenletesen oszlik el a fényerő, rendkívül lényeges, hogy a terem melyik részében választunk magunknak helyet. A fényerő minősége ugyanis, nagyban befolyásolja az élményt.

Az első sorokból a képernyő egy része túlságosan is világos, másik része pedig, túlságosan sötét. A szakemberek szerint a fényerő szempontjából is a moziterem közepe a legjobb választás. Ott a fényerő a film elejétől a végéig egyenletes, illetve a torzítás is minimálisra csökken.

Te hol szeretsz ülni leginkább?

The post Te tudod, melyek a legjobb a helyek a moziban? – Íme a részletek appeared first on BővebbenPortál.com.

A fényképek feltöltője és a cikk írója