Mi is írtunk korábban arról, hogy Sebestyén Balázs kifakadt egy – egyébként műsorukban is visszatérő – téma kapcsán: hány éves korig és milyen egészségi állapotig vezethessen autót egy ember?

[kapcsolodo]/sebestyen-balazs-kiakadt-azokra-a-haziorvosokra-akik-penzert-meghosszabbitjak-az-idosek-jogsijat/[kapcsolodo]

Később lapunkon keresztül válaszolt egy 68 éves sofőr a műsorvezetőnek.

Most azonban hivatalos helyről is érkezett egy elég erős reakció: a Háziorvosok Online Szervezete és a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja is reagált a rádiós szavaira. Közleményükben súlyosan elítélik Sebestyén szavait. Azt írják,

„a háziorvosi és házi gyermekorvosi kollegiális vezetők a teljes háziorvos társadalom nevében elhatárolódnak Sebestyén kijelentéseitől, miszerint a háziorvosok 5000 forintért egészségi alkalmasságot igazolnak olyan idős páciensek részére, akik a gépjárművezetésre egészségügyi szempontból amúgy alkalmatlanok. A műsorvezető ezzel kapcsolatos gondolatmenete sértő, rágalmazó, durván általánosító a háziorvos társadalomra nézve, másrészről korrupció gyanújával sározza be az egész orvostársadalmat”

– szúrta ki a hvg.hu.

Az állásfoglalásban arról is írnak, hogy „a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról [szóló rendelet] egyértelműen szabályozza azokat a szakmai hatásköröket, melyek mentén a háziorvosok a hozzájuk forduló páciensek alkalmassági vizsgálatát végzik. [Egy másik] pedig egyértelműen meghatározza azon alkalmassági vizsgálatok (beleértve a gépjárművezetői alkalmassági vizsgálatok) térítési díját, melyek nem tartoznak a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) finanszírozott ellátások körébe”.

A térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokról szóló jogszabály egyébként pontosan meghatározza, hogy 60 év felett 2500 forint, 70 év felett pedig 1700 forint az alkalmassági vizsgálatok díja.

[next]

A háziorvosok arról is írnak, hogy

az alkalmassági vizsgálatok elvégzésekor a vizsgáló orvos egy pillanatnyi állapotot regisztrál, „mely során rejtve maradhatnak olyan egészségi alkalmasságot negatívan befolyásoló tényezők, melyek felszínre kerülése az egyén, vagy a környezete felelősségi körébe tartozik.”

A közleményben hangsúlyozzák azt is, hogy a közúti járművezető soron kívüli egészségi alkalmassági vizsgálatnak köteles magát alávetni, ha az utolsó vizsgálata során eszméletvesztéssel járó rosszulléte vagy sérülése volt, látásában vagy hallásában lényeges romlás következett be, egészségi állapotában olyan állapotromlást észlel, amely a közúti járművezetést befolyásolhatja.

A közlemény küldői továbbá felszólítják Sebestyén Balázst, hogy az általa elmondottakat nyilvánosság előtt korrigálja,

„hiszen a háziorvos tevékenysége során közmegbízatást teljesít és közérdekű tevékenységet folytat. Sebestyén Balázs nagy nyilvánosság előtt elhangzott kijelentései és különösen azok stílusa ennek csorbítására alkalmasak, de érintik becsületünk megsértését és jó hírnevünk csorbítását is” – írják.

A fényképek feltöltője és a cikk írója