Kezdőlap Aktuális Merkely Béla: nem lehet még egyszer teljesen ugyanígy lezárni az országot

Merkely Béla: nem lehet még egyszer teljesen ugyanígy lezárni az országot

60
0

Merkely Béla szinte biztos benne, hogy a koronavírus-fertőzésnek lesz második hulláma Magyarországon – erről az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában beszélt.

A Semmelweis Egyetem rektora elmondta: akkor beszélhetünk fertőzési hullámról, ha a vírus reprodukciós rátája tartósan nagyobb 1-nél, vagyis ha egy megfertőzött legalább 1 vagy annál több új beteget generál.

Arról is beszélt, hogy bár a vírusnak nem kifejezetten rosszat tesz a nyári meleg, de a légkondicionált helyiségekben így is könnyen elkapható a betegség. Ezzel magyarázta az Öböl-menti országok magas számait is.

Ami az első hazai hullámot illeti, Magyarországon a közösségi térben és magánháztartásokban nagyon alacsony volt a vírus aktivitása – hangsúlyozta Merkely. Mint elmondta:

a 14 év fölötti magánháztartásokban élők közül 56000 fertőzött volt a négy orvosi egyetem és a KSH reprezentatív mérése szerint.

A professzor szerint több dolog befolyásolhatja a lehetséges második hullámot. Ha lehűl a levegő, a gyerekek iskolába mennek, a szülők zárt térben dolgoznak, az felgyorsíthatja a fertőzés terjedését.

Ugyanakkor a rektor hangsúlyozta: az országot nem lehet még egyszer úgy lezárni, mint tavasszal.

A hőmérséklet és a fertőzés közötti összefüggést mutatja a húsüzemekben tapasztalható fertőzések, ahol egyetlen szuperfertőző is tömeges fertőzést idézhet elő. (A szuperfertőzők átlagosan személyenként 20 másik embert fertőznek meg.)

Ami az iskolakezdéssel kapcsolatos fejleményeket illeti, Merkely Béla szerint jó lenne, ha lenne iskola és mindenképpen legyen egyetem. Ezzel együtt valószínűleg figyelni kell arra, hogy bizonyos létszám, azaz 100 vagy 200 fő fölött ne legyenek előadások, és ezekben az intézményekben fontos lesz a maszkhasználat és a kézmosás komolyan vétele.

Merkely beszélt arról is, hogy a SOTE-n megtartották a doktorrá avatásokat, de karonként külön-külön, és volt, ahol még a karokat is tovább szabdalták.

Egy esetleges vakcináról a rektor azt mondta: általánosan nem, de 65 év felett és orvosok esetében elgondolkozna a kötelezővé tételén. Továbbá beszélt arról is, hogy fontos lenne a maszkhasználat minél több helyen, mert még mindig ez az eszköz véd a leginkább a koronavírus kórokozója ellen.

[kapcsolodo]/szlavik-janos-szerint-szigoritani-kell-a-maszkviselest-igy-a-masodik-hullam-elkerulheto/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója