[sz]Fotó: Kalpa Semasinghe / Wikipedia [sz]

Bár már egyre távolodik, még néhány napig van rá lehetőség, hogy a megfelelő időjárási körülményektől függően kiszúrhassuk az égen a Neowise-üstököst, amely július elején lépett napközelségbe, a hónap közepétől pedig már szabad szemmel is látható az égen.

A hivatalos nevén C/2020 F3 nevű üstökös nem éppen gyakori vendég a Föld közelében: legutóbb nagyjából 5 ezer éve járt erre, és aki most elmulasztja, annak 7 ezer évet kell majd várnia rá, hogy újra erre járjon az égitest.

[kapcsolodo]a-neowise-ustokossel-a-hatterben-kerte-meg-baratnoje-kezet[kapcsolodo]

Az üstökös, amely július 23-án volt a legközelebb a Földhöz (103 millió kilométerre), egyre halványodik, ahogy távolodik tőlünk, és közeledik a Nap felé.

[next]

Távcsővel még mindig jól kivehető, szabad szemmel azonban már nehezebben, elsősorban a nem teljesen sötét égbolton fedezhető fel, ha szerencsénk van. A Nagy Göncöl alatt, kissé bal oldalt érdemes keresni.

Nem árt sietni, mert már csak néhány napig tartózkodik olyan közelségben, hogy Magyarországról is látható legyen. Aki esetleg mégis lemaradna róla, íme néhány csodás kép arról, milyen volt az ország fölött a Neowise.

[kapcsolodo]kaprazatos-felveteleken-az-ustokos-utja-az-egbolton-magyarorszag-felett[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója