[sz] Címkép: Pixabay[sz]

A statisztikák alapján nagyjából évente eltalálja egy kisebb objektum a bolygónkat, nagyságrendileg a hirosimai atombombáéval megegyező energiájú robbanást produkálva – írja a Csillagászati Hírportál.
Nemrég az oroszországi Cseljabinszk térségében történt ilyesmi – de bármikor bekövetkezhet egy hasonló eset Budapesten is.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelem mesterszakán idén tavasszal egy ilyen kozmikus katasztrófát feldolgozó diplomamunka készült, melyben a kutató egy Budapesten történt, képzeletbeli becsapódás következményeit és a katasztrófavédelem arra adott reakcióját elemezte.

Diplomamunkájában Igaz-Danszky két esetet vizsgált.
Elsőként arról írt, mi történne akkor, ha az objektum néhány km magasban megsemmisülne, majd pedig arról, mi lenne, ha elérné a felszínt. Utóbbi helyzetben nagy sebességű becsapódás történne, kellemetlen következményekkel. A kutatásban felvetett képzeletbeli becsapódás a VII. kerület, István utca és Nefelejcs utca kereszteződésénél lenne.

Mi történik, amikor egy meteor becsapódik? A benne felgyülemlett hatalmas energiát néhány pillanat alatt átadja a környezetének.
Egy kisebb objektum is hatalmas pusztítást képes generálni Budapest sűrűn lakott területén.
Kialakul egy kráter, ami esetünkben egy közel 160 méteres mélyedést jelent, lesz egy léglökés, amely nagy távolságban kitört üvegekkel borítja be az utcákat. Emellett bekövetkezik egy lökéshullám, amely a közelben lévő épületeket és tárgyakat összedönti vagy súlyosan megrongálja, illetve jön a kivetődés, ami törmelékkel szórja tele a környező utakat, ezáltal is nehezítve a mentést és a menekülést.
Az elsődleges hatásoknak továbbgyűrűző következményei is lehetnek, mint például az, hogy megszűnik az áram-, gáz- és vízszolgáltatás, hibák lépnek fel a telekommunikációs hálózatban, a gázcsövek sérüléséi miatt tüzek alakulnak ki, nem beszélve a járhatatlan utakról, a beszorult, eltűnt, illetve lakás nélkül maradt emberekről.

[kapcsolodo]/10-csillagaszati-kerdes-es-10-valasz-ami-sokakat-foglalkoztat/[kapcsolodo]

[next]

Egy ilyen esemény bekövetkezésekor a Katasztrófavédelem látja el a fő beavatkozó és szakmai irányító szerepét. Feladata és célja nem kizárólag a tüzek eloltása és az emberek kimentése, hanem a mentés szervezése, az emberek ideiglenes elhelyezése és ellátása is. A tűzoltó erőkön túl bevetésre kerülnek a különböző mentőcsoportok, valamint a Polgári Védelem szervezete is, amely aktívan részt vesz a bajba jutott emberek elhelyezésében és ellátásában.

A diplomamunka megállapításai között szerepel, hogy az ekkora méretű objektum előrejelzése nem megbízható, a becsapódás elhárítása pedig egyelőre lehetetlen, így a legnagyobb hangsúlyt a bekövetkezett esemény utáni helyreállítás fejlesztésére szükséges fordítani.

Kiemeli, a Katasztrófavédelem szervezett munkájának fejlesztése mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a lakosság önálló felkészülésére is, mivel az esetleges katasztrófákra jól felkészített lakosság menekülése és mentése jelentősen könnyebb, így nagyobbak a túlélési esélyei.

[kapcsolodo]elkepesztoen-hiteles-kamuvideo-keszult-a-sikertelen-holdra-szallasrol-es-az-urhajosok-halalarol/[kapcsolodo]

A vizsgálat során megmutatkozott az a hiányosság, hogy a Katasztrófavédelem szervezete és a hazai csillagászati intézmények között nincs munkakapcsolat. A másik elmaradottság az, hogy nem szerepel ilyen jellegű eseményre vonatkozó terv a Katasztrófavédelemnél, amely azonban elengedhetetlen lenne a megfelelő intézkedések és tevékenységek meghozatalához.

A kutatómunka Dr. Muhoray Árpád ny. pv. vezérőrnagy közreműködésével, és dr. Kereszturi Ákos bolygókutató, valamint a GINOP-2.3.2-15-2016-00003 projekt támogatásával született.

A fényképek feltöltője és a cikk írója