Miközben a független sajtóért tüntetett a Momentum az Index lelki üdvéért Budapesten, addig péntek este Jeszenszky Zsolt, Gajdics Ottó és Dezse Balázs a Polgári Mulató színpadán beszélgettek arról, hogy mi is történik valójában, és hogy lehet az, hogy egy politikai párt tüntet egy “független” médium mellett, miközben nagyon aggódik a pártatlanság miatt. Jeszenszky Zsolt szerint semmi meglepő nincs az egészben, hiszen az Index gazdasági működése egyre gyengébb lett az elmúlt időszakban, ezért a tulajdonos úgy döntött, hogy más csapattal szeretné folytatni a munkát, de ezek szerint egy ilyen kapitalista döntést a sajtóban nem lehet meghozni. 

Gajdics Ottó felhívta a figyelmet arra, hogy a történtek után most az Index igazgatótanácsába bekerült új emberként Sztankóczy András, akit a Karc FM főszerkesztője szerint nyugotan nevezhetnénk Gyurcsány emberének, ugyanis ő volt az, aki annak idején megkapta az őszödi beszédet. 

Gajdics szerint ha egy ember is elmegy egy ilyen mometumos tüntetésre az is sok, mert az azt jelenti, hogy még mindig van valamennyi ereje az ellenzéki álhírgyárnak. Kiemelte: ha valóban nem lenne sajtószabadság, akkor a tüntetőket már régen elvitték volna a börtönbe. 

Dezse Balázs kifejtette, biztosan vannak rendes emberek az Indexnél is, ezért néha valóban szomorú, ami újságíró kollégákkal történik, de rászolgált az Index a sorsára azzal, hogy a koronavírus idején – amikor együttműködésre lett volna szükség – a lap egyetlen célja a pánikkeltés volt, és abban volt érdekelt, hogy még nagyobb legyen a káosz. 

Jeszenszky Zsolt kifejtette, a balliberális sajtó képviselői folyton díjakat osztogatnak egymásnak, ezzel pedig a haladás és a függetlenség látszatát keltik, hozzátette, a jobboldalnak is ezt kellene csinálnia, hogy hangsúlyozza a minőségi újságírás tényét. Gajdics Ottó szerint ezzelé az a baj, hogy 30 éves lemaradásban van hozzájuk képest a jobboldali média. 

Dezse Balázs szerint büszkének kellene lennünk arra, hogy annyira fontosak vagyunk a világtérképen, és egy portugál újságíró és a magyar média helyzetével foglalkozik főállásban, aki “biztosan nem a Momentumtól kapta az információkat, és valószínűleg beszél is magyarul, hogy el tudja olvasni a helyi híreket”. Ja, nem.

Gajdics Ottó elmondta, szerinte nagy baj, hogy sokan nem merik felvállani a jobboldaliságukat, ezért a munkahelyeken és a baráti társaságokban látszólag mindig kisebbségben van a konzervatív oldal, bár szavazatokban jól láthatóan egyáltalán nem. 

Amikor ránk ömlik a hülyeség, mi inkább kifordulunk ebből a szituációból

– mondta. Hozzátette, ha az ember elég hangosan vágja a képükbe az igazságot, nem tudnak vele mit kezdeni. 

Dezse Balázs szerint a fiatalok között is sok jobboldali van, de nem merik felvállalni, mert már az egyetemen is attól félnek, hogy elkaszálják őket, nem kapnak diplomát, és ez a fajta félelem pedig csak fokozódik a munkaerőpiacon, különösen ha a fiatal pályakezdő egy multihoz megy dolgozni, ahol kötelező sorsközösséget vállalni például az LGBTQ-közösséggel. 

Gajdocs Ottó szerint nincs baj, amdedig többen szavaznak az Orbán-kormányra, mint az ellenzékre, de ezért minden egyes nap meg kell küzdeni, mert sajnos nagyon sokan érdekeltek abban, hogy amiben mi hiszünk – a nemzeti kormány, aminek még nagyon sok dolga van – az ne legyen, és ez ellen hatalmas erők mozdultak meg. 

Fotó: Polgári Mulató

A “Ha ránkömlik a hülyeség, mi inkább kifordulunk a témából” – Gajdics Ottó, Jeszenszky Zsolt és Dezse Balázs a Polgári Mulatóban (PS videó) bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója