A passzív nyújtás abban különbözik az aktívtól, hogy míg az előbbihez szükség van külső erőre, ellenállásra, mint például egy másik személy vagy a gravitáció, addig az aktív nyújtás magunktól végezhető. A passzív nyújtásnak köszönhető változások az erekben hatással lehetnek egyes betegségekre is, például szívbetegségekre.

A Milánói Egyetem kutatói 39 egészséges résztvevőt vizsgáltak, akiket két csoportba osztottak. A kontrollcsoport nem végzett nyújtást, míg a kísérleti csoport 12 héten keresztül, heti 5 alkalommal végzett lábnyújtást. A kutatók a passzív nyújtás hatását értékelték a vérkeringésre nézve a lábak és a felkar artériái esetén – megállapították, hogy mind az alsó lábszár, mind a felkar artériái megnövekedett vérkeringést és dilatációt, valamint csökkent merevséget mutattak.

Ezek a változások hatással lehetnek az olyan betegségekre, mint a szívbetegségek, a stroke vagy a cukorbetegség, mivel ezeket a károsodott érrendszer miatti változás jellemzi a vérkeringés szabályozásában. Ha a kutatást megismétlik érrendszeri betegségben szenvedőknél is, akkor kiderülhet, hogy ez az edzés új, gyógyszermentes kezelésként szolgálhat-e az érrendszer egészségének javítására és a betegség kockázatának csökkentésére, különösen azoknál, akiknek alacsony a mozgásképességük. A kutatás a Physiology Journalban jelent meg.

Forrás: sciencedaily.com

Fotó: Getty Images

A fényképek feltöltője és a cikk írója