[sz]Fotó: MTI/EPA pool/Stephanie Lecocq[sz]

Az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová „aggodalmát fejezi ki” amiatt, hogy az Index több munkatársa is felmondott „attól tartva, hogy a cég már nem független” – írja a Politico.

Nem megengedhető, hogy a gazdasági nyomás politikai nyomásgyakorlást eredményezzen – fogalmazott Jourová.

[kapcsolodo]felmondott-az-index-szerkesztosegenek-vezetese-es-tobb-mint-60-munkatarsuk[kapcsolodo]

Jourová már július elején is aggódott az Indexért: „A demokrácia nem működik szabad és független sajtó nélkül.”

“Nagyon aggasztónak tartom a magyar média helyzetét, de főként azt, ami az Indexszel történik”.
– mondta. Azt is mondta, hogy a több, mint 400 kormányközeli médiumot tömörítő KESMA esetét is ki fogják vizsgálni, mert „nagyon komolyan fogjuk venni ezt a magyar esetet”.

Pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek – tudatta az Index közleményben. Velük együtt a szerkesztőség több mint 60 munkatársa szintén kezdeményezte a felmondását.

Várhatóak még további felmondások, mert sokan szabadságon vannak.

Döntésüket azután hozták meg, hogy Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd nemet mondott a szerkesztőségnek arra a kérésére, hogy a szakmai függetlenség és az Index jövőjének megőrzése érdekében helyezze őt vissza a pozíciójába.

[kapcsolodo]/bodolai-laszlo-nem-gondolta-hogy-a-foszerkeszto-kirugasa-ekkora-hatassal-lesz-az-index-szerkesztosegere/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója