[sz]MTI, Címkép: Fuseproject [sz]

A Proteus projekt ötletgazdája Fabien Cousteau oceanográfus (a világhírű francia tengerkutató, Jacques Cousteau unokája), tervezője pedig Yves Béhar. Nemrég együtt ismertették a Curacao sziget közelébe tervezett épület részleteit – írja a CNN hírportálja.

A 372 négyzetméteres laboratórium a világ különböző tájairól származó tudósoknak ad majd lehetőséget az óceán tanulmányozására, a klímaváltozás hatásainak vizsgálatától kezdve az eddig ismeretlen tengeri teremtmények felfedezésén át a gyógyszerkutatási áttörésekig.

[kapcsolodo]/tobb-mint-100-tonna-szemetet-halasztak-ki-a-csendes-oceanbol-az-eddigi-legnagyobb-tisztitoakcio-soran/[kapcsolodo]

A héten közzétett tervrajzok szerint a körkörös kialakítású, kétemeletes komplexumot a tengerfenékhez rögzített cölöpök fogják tartani. Az oldalán sziromszerűen kiálló kabinokban egyebek között laboratóriumokat, lakrészeket és orvosi helyiségeket alakítanak ki.

[next]

A szél- és napenergiával működtetett építmény az óceáni hőenergiát is hasznosítani fogja, valamint a világ első víz alatti üvegházának is otthont ad majd.

A projekt megálmodói szerint a Proteus a Nemzetközi Űrállomás (ISS) víz alatti megfelelőjeként fog működni, ahol a kormányügynökségek, a tudósok és a magánszektor szereplői a kollektív tudás szellemében fognak együttműködni.

„Az óceán felfedezése ezerszer fontosabb az űrkutatásnál az emberiség túlélése szempontjából, a jövőnk szempontjából”
– mondta Cousteau egy Béharral közös videokonferencián.

„Ez a mi létfenntartó rendszerünk. Ez az elsődleges oka, hogy életben vagyunk” – tette hozzá.

A tervrajzok e heti bemutatása volt az ambiciózus projekt legfrissebb állomása. Cousteau szerint három év szükséges a Proteus megépítéséhez.

A fényképek feltöltője és a cikk írója