[sz]Fotó: Unsplash/Brian Yurasits[sz]

Azonnali és tartós fellépés szükséges az óceánba áramló műanyag megfékezésére egy friss tanulmány szerint, különben húsz éven belül megháromszorozódhat a szennyezettség, írja a Science Daily. A tanulmányban kitérnek arra is, hogy a már most is rendelkezésre álló technológiák megfelelő használatával akár 80 százalékkal is csökkenthető lenne ez az arány.

A kutatás szerint, ha minden úgy megy tovább, ahogy napjainkban, akkor

a jelenlegi éves 11 millió tonnáról 2040-ig 29 millió tonnára nő az óceánokba ömlő műanyag mennyisége. Ez azt jelentené, hogy átlagosan minden egyes méter tengerpartra 50 kg műanyag-hulladék jutna a jövőben.

[kapcsolodo]/tobb-mint-100-tonna-szemetet-halasztak-ki-a-csendes-oceanbol-az-eddigi-legnagyobb-tisztitoakcio-soran/[kapcsolodo]

Mivel a műanyag évszázadokig az óceánokban marad, és teljesen valószínűleg soha nem bomlik le, ezért húsz év múlva a vizekben található mennyiség elérheti a 600 tonnát. Ez nagyjából 3 millió kékbálna súlyának felel meg.

Hozzáteszik: a koronavírus-járvány sem segített a szennyeződés visszafogásán, sőt. A világjárvány miatt jelentősen megnövekedett az egyszer használatos műanyagok (pl. gumikesztyűk, maszkok) iránti kereslet.

[next]

A jelentésben kitérnek arra is, hogy hiába vállalták a kormányok és ipari szereplők az óceánokba jutó plasztik 7 százalékos csökkentését 2040-re, ha a népességnövekedésnek köszönhetően addigra mintegy 4 milliárd olyan ember él majd a bolygón, akiknek nem áll rendelkezésére megfelelő hulladékgyűjtő-rendszer. Ez azt jelentené, hogy a következő két évtizedben napi félmillió embert kellene a megfelelő hulladékgyűjtő-hálózatba bekapcsolni.

A tanulmányban kitérnek arra, hogyan lehetne jelentősen csökkenteni az óceánokba áramló műanyag szemetet.

A lépéseket ezekben a pontokban határozták meg:
– a műanyag-előállítás és felhasználás növekedésének csökkentése;
– a plasztik helyettesítése papírral és komposztálható anyagokkal;
– a termékek és csomagolások újrahasznosíthatóvá tervezése;
– a hulladékgyűjtési arány javítása a közepes és alacsony jövedelmű országokban;
– az újrahasznosítás serkentése;
– a hulladék-export csökkentése.

A kutatás összeállítói szerint így összesen 70 milliárd dollárt takaríthatnának meg a kormányok, miközben negyedével csökkenne a műanyag-előállításhoz kapcsolható üvegházhatású gázok kibocsátása. Ráadásul a fenti lépésekkel mintegy 700 ezer munkahelyet is teremtenének.

A fényképek feltöltője és a cikk írója