Egyre többen mondanak fel az Index újságírói közül – tudta meg a 24.hu Dezső Andrástól, az elsőként távozók egyikétől, aki megerősítette, hogy beadta felmondását. Az eddigi információk szerint Szalai Bálint, a gazdaság rovat újságírója is a távozók közt van. A Népszava információi szerint Janecskó KLata és Miklósi Gábor is a távozók közt van.

Dull Szabolcs visszahívását kérte az Index szerkesztősége Bodolai Lászlótól, a portált tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnökétől, az ügyvéd azonban erre nemet mondott. Erről Munk Veronika főszerkesztő-helyettes számolt be egy sajtótájékoztatón, amit a csütörtöki szerkesztőségi gyűlés után tartott.

[kapcsolodo]az-index-kirugott-foszerkesztoje-szerint-ajanlottak-neki-egy-meltanyos-osszeget-a-hallgatasaert-cserebe/[kapcsolodo]

A 24.hu szerint Munk azt mondta, “Dull Szabolcs személye azt jelentette volna, hogy az Index egységesen és függetlenül működhet tovább”. Azt is hozzátette, sokak számára véget ért az indexes munka. Új főszerkesztőt Bodolai nem nevezett ki, a főszerkesztő-helyetteseket a munka folytatására kérte fel.

A hvg.hu információi szerint Bodolai azt közölte a szerkesztőséggel, amennyiben ragaszkodnak ahhoz, hogy Dullt helyezze vissza a főszerkesztői székbe, akkor ő lemond. Eddigi információik szerint a szerkesztőség ragaszkodik a szerdán kirúgott főszerkesztőhöz. Amennyiben Bodolai nem mond le, akkor többen is felmondhatnak.

[next]

A helyzet azonban elég problematikus, mert Bodolai helyére Vaszily Miklós, az Index hirdetési felületeit értékesítő Indamédia résztulajdonosa jelölhet új kuratóriumi elnököt, akinek személye ugyanúgy a szerkesztőség felbomlásához vezethet.

Az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot szerdán rúgták ki a laptól. Erről közleményt adtak ki az Index.hu újságírói is, melyben elfogadhatatlannak nevezték a döntést.

„Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: hogy se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült” – írták.

Bodolai László is megszólalt tegnap az ügyben. Az Indexet tulajdonló alapítvány vezetője szerint nincs külső befolyás, és nem zsarolta a kirúgott főszerkesztőt a függetlenségi barométer zöld zónába állításáért. Szerinte Dull Szabolcs nem tudta belátni, hogy egy cég működéséről van szó, a függetlenségjelző barométer sárga zónában tartása és a “turbulenciák” pedig üzletileg ártanak a cégnek.

A fényképek feltöltője és a cikk írója