Kezdőlap Politika Tarlós István Karácsony metrós posztjáról: ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna

Tarlós István Karácsony metrós posztjáról: ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna

51
0
Karácsony Gergely ismét Facebookra posztolt egyet, ezúttal egy hosszabb cikkre futotta, amiben azt magyarázza, hogy miért nincs még klimatizálva a 3-as metró. A téma azért is lehet kényes a főpolgármesternek, mert ez volt az egyik fő kapmánytémája tavaly nyáron. Jól emlékszünk még mind arra, mikor az ellenzéki képviselők alsónadrágra vetkőzve, egy szál törölközőben mentek le kampányolni a metróba, hogy tiltakozzanak, a nagy meleg ellen. Bár Karácsony a “nudista” akcióban nem vett részt, nagy hanggal ígérte meg a választóknak, hogy amint ő lesz a főpolgármester, azonnal kellemes hőmérsékleten metrózhatnak majd a budapestiek. Bár mondhatnánk, hogy nagy meglepetésünkre még mindig nincs klíma a szerelvényekben, nem mondjuk, mert nem lepődtünk meg rajta, hogy egy balliberális politikus ismét elfelejtette betartani az ígéretét. Nincs új a nap alatt, Karácsony magyarázkodik, posztolgat és az előző vezetést hibáztatja. Tarlós István Budapest egykori főpolgármestere azonban tiszta vizet öntött a pohárba és elmondta: Karácsony ismét hülyeségeket beszél. 

Karácsony Gergely Facebook-posztban magyarázkodik, hogy miért nem sikerült betartania még ezt az ígéretét sem. Mint állítja: valószínűleg (!) az “egyes kormányhoz köthető érdekkörök nyomására az előző városvezetés a közbeszerzésen nem a klimatizált metrókocsikat választotta, hanem felújított orosz metrókocsikat vett”. Állítása szerint az előző városvezetés olyan szerződést kötött az oroszokkal, hogy engedélyük, jóváhagyásuk nélkül nem lehet a kocsikhoz hozzányúlni, mert akkor elveszne a garancia.

Ha pedig elveszne a garancia, az nagyban befolyásolná a kocsik biztonságos működését, nem is szólva arról, hogy sok-sok milliárdos költséget jelenthetne a városnak. Ez az örökségünk

– írja a főpolgármester. Mint írja: a BKV hónapok óta tárgyal nagy nemzetközi klímagyártó cégekkel. Közülük többel is megállapodott abban, hogy még idén, a cégek saját költségére, több metrókocsiba beszerelnek klímát. Ettől egyrészt hűvösebb lesz a metrókban. Másrészt a működés tapasztalatait jól fel lehet használni a végleges megoldáshoz.

Tarlós István főpolgármester a 3-as metróvonal felújított északi, az Újpest-központ és Dózsa György út közötti szakaszának átadásán az Újpest-központ metróállomáson 2019. március 30-án.  Fotó: MTI/Mohai Balázs

Karácsonynak fogalma sincs, mi történt a városban

Tarlós Istán a PestiSrácok.hu-nak elmondta: mivel azt nem akarja feltételezni, hogy Karácsony Gergely tudatosan hazudik, ezért kénytelen úgy fogalmazni, hogy kicsit fárasztó már, hogy időről időre reagálnia kell a rendkívüli tájékozatlanságról tanúságot tevő nyilatkozataira.

Ezekkel a nyilatkozataival időről időre azt bizonyítja, amit sejtettem már az előző ciklusban is, hogy fogalma sincs gyakorlatilag, mi történt a fővárosban 2014 és 2020 között, annak ellenére, hogy végig tagja volt a fővárosi közgyűlésnek. Én nem védekezhettem örökké azzal, hogy mit hagytak rám, holott az az örökség egy picit súlyosabb volt, mint ami rájuk várt

– mondta Tarlós István. Hozzátette: ha erre a konkrét nyilatkozatra egy pontosító választ akar adni, arra azt tudja mondani, hogy először is az előző vezetés új szerelvények vásárlását javasolta írásban, de kormányhatározat szólt indoklással arról, hogy miért csak a felújításra kaptak kormánygaranciát.

Valamit ugyanis kellett kezdeni ezekkel a Gy. Némethék (Karácsony Gergely alpolgármestere – a szerk.) által ott hagyott 35 éves roncsokkal. Valóban voltak részemről ironikus válaszok is, mert kisebb gondunk is nagyobb volt annál, hogy akkor az első helyre helyezzük a témát, hiszen már ott tartottunk, hogy a Magyarországon legnagyobb forgalmat lebonyolító 3-as metrót majdnem le kellett állítani

– mondta az egykori főpolgármester. Állítja, nem igaz, hogy az előző vezetés akarta a felújítást.

Karácsony Gergely főpolgármester öt helyettese közül kettővel. Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

Másfél éve tárgyalnak a klímabeszerelésről

Mi nem felújítást akartunk, csupán másra nem volt módunk, valamit pedig tennünk kellett

– tette hozzá. Elmondta: a tendereket nem a főváros bonyolította le, hanem a BKV, úgyhogy ez is egy súlyos félremagyarázás. A BKV ugyan a főváros cége, de a felújítást konkrétan a BKV tenderezte és egyébként is a BKV a jobbik ajánlatot fogadta el.

Ezt vizsgálta a közbeszerzési hatóság is, sőt Gy. Németh Erzsébet jó szokásához híven még feljelentést is tett, úgyhogy még a rendőrség is vizsgálta. Úgyhogy nem tudom ebben az értelemben sem, hogy miről beszél a főpolgármester

– mondta. Hozzátette: az igazsághoz és a lényeghez tartozik még az is, hogy a klímaberendezés utólagos beszereléséről nem hónapok óta történik egyeztetés.

Ezt Karácsony nyilván azért mondja, hogy úgy tűnjön, mintha ők foglalkoznának ezzel. Azonban másfél éve egyeztet a BKV erről. Jóval Karácsonyék hivatalba lépése előtt

– tette hozzá Tarlós István. Mint mondta: annak idején ugyanis még nem találtak még olyan berendezést, ami utólag befért volna az alagútba és elbírta volna metrókocsik födémje. Aztán talált a BKV ilyet és körülbelül másfél éve egyeztetnek, nem pedig néhány hónapja, ahogy a főpolgármester próbálja fényezni a saját társaságát.

Talán ne tetszettek volna ilyen roncsokat itt hagyni nekünk

– mondta.

KariGeri kampányüzemmódban. Fotó: Facebook

A patkányügy is öngól volt

Ráadsául még 2015-ig fennállt a BKV általuk ott hagyott nagyon súlyos működési adósságállománya, ami miatt nem lehetett semmilyen kötelezettséget vállani a 3-as metróra.

Az én feljelentésem ott van a rendőrségen. Karácsony Gergely kommunikációs főnökeinek pedig nem kellene előre átírni a történetet és nem kellene izgulni, majd várjuk ki a végét. Lőttek egy-két öngólt, ott volt például a patkány-úgy, ami a közgyűlés előtt soha nem volt, sem én, sem a helyetteseim nem szavaztunk róla

– tette hozzá az egykori főpolgármester. Szerinte bizottsági kompetencia volt, ahol Karácsony még kerületi polgármesterként a bizottság tagja volt és megszavazta az új patkányírtó céget, de a baloldal leszavazta, majd megijedt és betámadta a saját döntését azzal, hogy őt már megint félrevezették, mert nem is igaz, hogy volt referencia.

Nem tudom, hogy mi folyik itt, de sajnálom, hogy a főpolgármester ilyen ismeretekkel rendelkezik a múltat illetően, beleértve a saját döntéseit is. Nem maradhat minden ostobaság az éterben. A metrókocsikban miért lenne hűvösebb attól, ha van egy-két ivókút az állomáson? Erre nehéz mit mondani

– mondta Tarlós István, aki szerint ez hasonló döntés, mint amit januárban hoztak a Lánchídról. Hozzátette: akkor meghoztak egy határozatot, hogy  csak a hidat fogják felújítani, mert az a sürgős, ez idáig rendben is van, bár ezt már két hónappal korábban meghozhatták volna. Mint mondta: többek nagy elképedésére azonban – és ez tényleg egy nagyon különös viselkedés – nem módosították egyidejűleg az engedélyokiratot, amit a januári közgyűlésen a hozott határozattal egyszerre egy mondatban módosítani lehetett volna. “Tudtommal a mai napig nincs is módosítva”– mondta. Hozzátette: akármilyen kommunikációs trükkökkel igyekeznek aztán elsimítani ezeket a döntések hiányát, nem fog sikerülni. Nem tudom miért történik ez, de néha úgy érzem főpolgármester úr idézhetné magának azt a mondást, miszerint, ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

Az elvtársak tavaly még röhögtek, ma már lapítanak. Fotó: Facebook

Karácsony továbbra is hárítja a felelősséget

Bár az elmúlt kilenc hónapban Karácsonyék a 3-as metróban felszerelt ivókutakon és a városban elhelyezett hűsítőpontokon kivül nem tudnak szinte semmi felmutatni. Ahhoz  viszont nagyon értenek, hogy a problémáikat másokra hárítsák. Tarlós István éppen ezért, hogy elébe menjen a vádaskodásoknak feljelentést is tett maga ellen. Az előző főpolgármester minden olyan, a korábbi ciklusokat érintő ügyben feljelentést tett, amit a főváros vezetése korrupciógyanúra hivatkozva vizsgálna. A PestiSrácok.hu-nak Tarlós István korábban már leszögezte, hogy nem a mostani városvezetést kritizálja, viszont úgy gondolja: ha bármilyen ügyben felmerül a korrupció gyanúja, akkor azt ki kell vizsgálni.

Forrás: PestiSrácok.hu / Fotó: PS-Horváth Péter Gyula

A Tarlós István Karácsony metrós posztjáról: ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója