Greta Thunberg elégedetlenségének adott hangot a keddi EU-megállapodással kapcsolatban, mert szerinte a brüsszeli csúcs ismét arról tanúskodott, hogy a politikusok még mindig nem tekintik vészhelyzetnek a klímaváltozást és ameddig ezt nem mérik fel, addig nem is fogják végrehajtani a szükséges változásokat.

Az unió vezetői a megállapodásban ígéretet tettek, hogy a 750 milliárd eurós csomagterv 30%-át, tehát 225 milliárd eurót a klímaváltozás megfékezésére szántak, de ezzel kapcsolatos részletekről nem nyilatkoztak.

Gretához hasonlóan kritikus hangot ütött meg Luisa Neubauer a németországi iskolasztrájk mozgalom egyik vezetője, aki szerint a fiatalok egyre kevésbé bíznak a politikusokban.

„Arra kérjük vezetőinket, hogy figyeljenek oda a legfontosabb dologra, a biztonságunkra, a világ népeinek biztonságára, jövőnk biztonságára. Aggasztó, hogy amikor ilyen alapvető, látszólag magától értetődő dolgokról van szó, azt látjuk, hogy vezetőink nem hajlandók ezekről tudomást venni, vagy pedig nem tulajdonítanak nekik elég jelentőséget”

– mondta a 24 éves Luisa a Guardiannek

Belga harcostársa, a 19 esztendős Adélaïde Charlier úgy látja, hogy azok a politikusok ugyan szavakban kiállnak a klímaváltozás megállítása mellett, de a szavaikat nem követik sürgős politikai intézkedések, rosszabbak, mint azok, akik tagadják a klímaváltozást, és azt sugallják, hogy jó úton járunk.

A Face The Emergency Crises mozgalom nyílt levelet írt az EU vezetőinek, hogy cselekedjenek a klímaválság legrosszabb forgatókönyvének elkerülésére.

A levél, amelyet 80 ezren írtak alá, köztük a világ számos neves tudósa, felhívja a figyelmet arra, hogy a koronavírus-világjárvány bebizonyította: a legtöbb vezető képes gyorsan és határozottan dönteni, ha azt szükségesnek látják. Ugyanez azonban nem tapasztalható a klímaválsággal kapcsolatban.

„Minden eddiginél világosabb, hogy a klímakrízist ezúttal kezelték válságként, sem a politikusok, sem az üzleti szféra, sem a média részéről. Minél tovább állítjuk, hogy jó úton járunk a káros kibocsátások csökkentésében és hogy a klímakatasztrófa elkerülésére hozandó intézkedések a jelenlegi rendszeren belül kivitelezhetők, annál több értékes időt vesztegetünk el” – olvasható a levélben, amelynek szerzői szerint a klíma- és gazdasági vészhelyzetet csak úgy lehet megoldani, ha véget vetünk azoknak a társadalmi és faji igazságtalanságoknak és elnyomásnak, amelyek megalapozták modern világunkat.

Az idén év elején az EU közzétette új zöld politikájának irányvonalát, amelynek célja úgy átalakítani a közösséget alacsony kibocsátású gazdasággá, hogy nem csökkentik a prosperitást, miközben javítják a lakosság életminőségét. A klímamozgalom szerint túlságosan gyenge az uniónak az a célkitűzése, hogy csak 2050-re érik el a nulla kibocsátást.

A fényképek feltöltője és a cikk írója