Kezdőlap Aktuális Akár egy katasztrófafilmben: sötét, gyorsan hömpölygő massza lepett el egy földutat Arizonában

Akár egy katasztrófafilmben: sötét, gyorsan hömpölygő massza lepett el egy földutat Arizonában

45
0

Az Arizona állambeli Pima megye hatóságai tették fel közösségi oldalaikra azt a felvételt, amelyet július 15-én készítettek egy földútról. Ez a baljós színű, gyorsan mozgó sár- és hulladékhullám a környéket pusztító erdőtüzek utáni állapotra hívja a fel a figyelmet.

A fák pusztulása után ugyanis elszenesedett, kiszáradt talaj nem képes nagyobb vízmennyiséget elnyelni, ezért már egy kisebb vihar is áradást okozhat. Nem véletlen, hogy a felvételt a #FloodsFollowFires (az árvizek a tüzeket követik) hashtaggel tették közzé.

Ezek az áradások váratlanul és nagyon gyorsan haladnak, és a magukkal sodort törmelékek, amelyek lehetnek akár nagyobb kövek vagy fák, súlyos károkat okozhatnak útjukban, utakat, épületeket rongálhatnak meg.

Mindez addig tart, amíg a talaj magához tér a tűz után és újra kinő a növényzet. Ez néha éveket is igénybe vehet.

A szóban forgó áradás előzménye vélhetően egy tíz nappal korábban kitört, villám okozta erdőtűz, amely a Tucsontól északra fekvő Santa Catalina-hegyen söpört végig és amelynek megfékezéséhez több mint egy hét kellett.

Ideje tehát, hogy az ilyenek láttán elfelejtsük az elmúlt évtizedek katasztrófa-filmjeit, és ne várjuk, hogy majd Bruce Willis megment minket – írja a IflScience.

A videót eddig 185 ezren nézték meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója