Az Európai Uniót szétfeszítő ellentétek továbbra is fennállnak, ha nem jött volna a járvány és járvány okozta gazdasági visszaesés/válság, illetve a válságot kezelni hivatott hatalmas hitelfelvétel, akkor a közösség vezetői képtelenek lettek volna olyan megállapodásra jutni, ahol nincsenek vesztesek. Vince Emilia, Ambrózy Áron és Dezse Balázs vendége Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője volt, akivel az újságírók a Polbeat keddi adásában az uniós “színpad” mögé kalauzolják a nézőket.

Az EU költségvetését két éve terjesztették az Európai Tanács elé, de az elmúlt két évben semmi nem történt. A francia-német tengely, a fukar négyek, a déliek és a visegrádi országok között akkora ellentétek voltak (és vannak), hogy ha a költségvetést nem egészítik ki a helyreállítási alappal, akkor sosem fogadják el. A járvány “pozitív” hozadéka, hogy sikerült megegyezésre jutni, így többek között Magyarország forrásai is bővültek az eredeti tervekkel ellentétben. 

Több pénzhez jutunk így, mint az előző költségvetési ciklusban

– fogalmazta meg Deák Dániel, hogy miért érdemes sikerről beszélni, annak ellenére, hogy a csomagból, vagyis abból a mandátumból, amit az Országgyűlés szavazott meg Orbán Viktor miniszterelnöknek, két kérdés továbbra is függőben maradt. Az uniós forrásainkat nemhogy megvédtük, de még bővítettük is, ugyanakkor a jogállamisági mechanizmus és a politikai NGO-k támogatásának kérdései függőben maradtak, a 90 órás tárgyalás során megszületett dokumentum nem tárgyalja.

Polbeat minden kedden este 19 órakor élőben közvetítve a Revolution ’56 Szabadságharcos Sörözőből (Budapest, II. kerület, Bem rakpart 53. – a Margit híd budai hídfőjénél).

A KÖZVETÍTÉST AZ ITT.OTT TV TÁMOGATJA. 51 MAGYAR TÉVÉCSATORNA, BÁRHOL A VILÁGON, KÖTÖTTSÉGEK NÉLKÜL! SMART TV-N ÉS MOBILON IS NÉZHETŐ!

A A helyreállítási alap miatt úsztuk meg az EU szétesését – Deák Dániel elemző a Polbeatben (PS-videó) bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója