Egy kelet-ciprusi turistahajón kapták lencsevégre az idehaza problémát problémára halmozó ferencvárosi polgármestert, Baranyi Krisztinát és férjét. Miközben a járvány miatt az ország nagyrészt idehaza nyaral, a szociális érzékenységét előszeretettel fitogtató polgármester sok havi minimálbért kitevő, távoli luxusnyaralásra ment kipihenni mindazt, amit nagyrészt ő maga okozott.

Emlékezetes, Baranyi Krisztina az általa folyamatosan támadott, majd tavaly év végén teljesen felforgatott parkolási rendszert sem tudta mindmáig elrendezni, nemrég pedig egy rászorulóknak, hátrányos helyzetűeknek megélhetést biztosító önkormányzati cég működését és az alkalmazottak egészségügyi ellátását sodorta veszélybe. A probléma megoldásából viszont már nem igyekszik kivenni a részét az egész baj fő felelőse: Baranyi távol maradt a múlt heti képviselő-testületi üléstől, és most az is kiderült, hogy luxuskiránduláson múlatja az időt, amíg szerencsétlen sorsú emberek miatta aggódhatnak a megélhetésükön.

Ferencváros vs levantei nyár

Tíz hónap telt el a nyílttársadalmi ferencvárosi polgármester megválasztása óta, és az általa okozott parkolási káoszt sem sikerült megoldania, most pedig máris újabb botrányt kreált, amiből ráadásul mindenképpen szeretné kivonni magát. A felelősség vállalásánál és a romok eltakarításában való részvételnél persze nyilván sokkal kellemesebb elfoglaltság a férjével közösen elkölteni sok havi minimálbért egy vakáción a levantei nyárban.

Ilyen vadregényes tájakon utaztatták a kirándulás résztvevőit (fotó: tripadvisor.co.uk)

Baranyiékat a kelet-ciprusi Ayia Napa és Famaguszta között közlekedő turistahajón fényképezte le olvasónk, aki azt is elmesélte, hogy a polgármester férje italozás közben bőszen lobogtatta a hajó bárjában a százeurósokat. Az Aphrodité II kirándulóhajó négyórás, evés-ivással egybekötött úton viszi végig a kirándulókat Ciprus délkeleti partjainál, és menet közben két öbölben is megáll, ahol csodaszép helyszíneken fürödhetnek a nyaralók. A hajókirándulás végeztével egy luxushotel transzferbusza várta Baranyiékat a kikötőben.

Polgármesteri magas élet: cigi és sör a habok közt (olvasónk felvétele)

Miközben Baranyi Krisztina luxusútjának költségeiről érdeklődő kérdéseinket elküldtük a polgármesteri kabinetirodának, megnéztük, hogy az utazási irodák milyen áron kínálják útjaikat főszezonban Ayia Napába. Az egyik ismert iroda last minute ára, szerdai indulással, ötcsillagos hotelban, félpanzióval 408.990 Ft/fő/8 nap, így ez két személyre csaknem 820 ezer forint. Egy másik, szintén ismert magyar iroda is hasonló áron, összesen csaknem 850 ezer forintért viszi nyaralni ügyfeleit. A famagusztai turistahajó 25 és 50 euró (kb. 8800 és 17600 forint) között viszi a turistákat hajókázni, a bevétel ebben az esetben nyilván a bár környékén keresendő.

Nem egyszerű munka átjátszani a bizalmasnak a városi cégeket, van mit kipihenni rajta (olvasónk felvétele)

Baranyi több, mint 1,1 milliós polgármesteri gázsijából persze simán futhatja az ilyen kiruccanásra, ahogy férjének, a Diákhitel Központ Zrt. állami vállalat felügyelőbizottságának elnöki tisztségét betöltő Baranyi Norbertnek sem valószínű, hogy filléres gondjai vannak. Az viszont több, mint visszataszító, hogy miközben a járvány miatt az ország nagyrészt idehaza nyaral, a szociális érzékenységét előszeretettel fitogtató polgármesternek távoli luxusnyaralásra kell mennie kipihenni mindazt, amit nagyrészt ő maga okozott.

Erőgyűjtés a luxusnyárban a szürke közbeszerzésekre (olvasónk felvétele)

Amíg kirándul, legalább nem okoz további bajt

A polgármester távollétében a csaknem egymilliót kereső „tanácsadó”, Gegesy Ferenc igazgathatja a kerületet, ami a pletykák szerint nem is jelent különbséget, ez ott a bevett ügymenet, hiszen Baranyi nem ért a városvezetéshez. Amikor belenyúl, akkor is jellemzően komoly káoszt okoz, szétveri a parkolási rendszert, visszacsempészi a kerületbe a legnagyobb parkolási csalót, vagy éppen veszélybe sodorja hátrányos helyzetű emberek megélhetését, egészségügyi ellátását, majd ahelyett, hogy vállalná a felelősséget, inkább Cipruson napozik.

Kevesebb Balaton… több Ciprus (olvasónk felvétele)

A korábbi ügyekben hiába kerestük kérdéseinkkel a ferencvárosi polgármestert, akinek továbbra sem kenyere az átláthatóság, igencsak berzenkedik az ügyei nyilvánosságra kerülésétől. A titkolózás és az információk visszatartása hátterében az állhat, amit Baranyi bizalmasa, a kerületben mára komoly pozícióhalmozóvá vált Pataki Márton fogalmazott meg tavaly. Azt követelte, hogy

a törvényesség hatá­ráig az önkormányzatok minden erőforrását a kormány elleni küzdelemre kell felhasználni.

A magasztos háborújuk közben pedig igazán jólesik néha-néha egy sokcsillagos szubtrópusi kiruccanás. A hatalomátvétel után első lépésként megszavazott, maximális polgármesteri fizetésből ez sem gond.

Amint a polgármesteri kabinetirodától választ kapunk, azt azonnal közzétesszük.

A Míg a legtöbb magyar belföldön nyaral, Baranyi Krisztina ciprusi luxusnyaraláson tölti szabadságát bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója