Teljes egészében eladományozza 1 millió eurós (több mint 350 millió forintos) pénzjutalmát Greta Thunberg, akit a portugál Gulberkian-díjjal tüntettek ki.

Jorge Sampaio a díjat átadó bizottság elnöke azzal indokolta a döntést, hogy a svéd klímaaktivista

“megmozgatta a fiatalabb generációt a klímaváltozás elleni harc érdekében, és kitartóan küzd a továbbra is fennálló status quo ellen”.

Greta Thunberg a közösségi oldalaira feltöltött videóban megköszönte a díjat, amiért szavai szerint nagyon hálás, de az ezzel járó pénzjutalmat nem akarja megtartani, inkább eladományozza.

“Ez sokkal több pénz annál, mint amennyit el tudok képzelni. Mindet eladományozom az alapítványomon keresztül különböző szervezetek és projektek számára, amelyek a frontvonalban dolgozó, és a klíma- és ökológiai krízis sújtotta embereken segítenek”
– közölte.

I’m extremely honoured to receive the Gulbenkian Prize for Humanity! We’re in a climate emergency, and my foundation will as quickly as possible donate all the prize money of 1 million Euros to support organizations and projects that are fighting for a sustainable world, defending nature and supporting people already facing the worst impacts of the climate- and ecological crisis – particularly those living in the Global South. Starting with giving €100.000 to the SOS Amazonia Campaign led by @FridaysForFutureBrasil to tackle COVID-19 in the Amazon, and €100.000 to the Stop Ecocide Foundation (@ecocidelaw ) to support their work to make ecocide an international crime. @fcgulbenkian #facetheclimateemergency

null

Mint mondta, a díjért járó összegből 100 ezer eurót ad az SOS Amazonia nevű kampány részére, amely az Amazonas-medencében elterjedt koronavírus-járvány megfékezéséért harcol. 100 ezer eurót kap a Stop Ecocide Alapítvány is, amely azért küzd, hogy a természetkárosítás az egész világon bűncselekmény legyen.

A 17 éves környezetvédő már több rangos díjat is elnyert, de ezzel a kitüntetéssel nyerte eddig a legnagyobb pénzösszeget.

[kapcsolodo]/40-ezer-fa-ultetesere-adomanyozott-penzt-gisele-bundchen-a-40-szuletesnapja-alkalmabol/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója