Megdöbbentően élethű deepfake, vagyis álvideót adott ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) Richard Nixonról. A hétperces filmben az egykori amerikai elnök bejelenti a sikertelen holdra szállást, és az Apollo-11 tragédiáját, írja a CNET.

Éppen egy évvel ezelőtt írtuk a deepfake videókról szóló cikkünkben, hogy “a jövőben ugyanezt meg lehetne csinálni az Egyesült Államok hivatalban lévő elnökével, vagy más politikai vezetővel, és úgy használni őket, mint a hasbeszélő bábuját, azt mondatni velük, amit a gazdájuk akar.”

Nem kellett sokat várni, hogy ez megtörténjen.

[kapcsolodo]a-vilag-nincs-felkeszulve-a-deepfake-re/[kapcsolodo]

Az MIT 7 perces videójában az 51 évvel ezelőtti holdra szállást értelmezték újra. Az egyetem célja, hogy az emberek megértsék, milyen veszélyeket rejthetnek a nem is olyan távoli jövőben az ilyen technológiával készült felvételek.

A videó első felében archív felvételeket látunk, de a lényeg 4:40-től érkezik: ekkor Richard Nixon helyet foglal az ovális irodában, és bejelenti a holdmisszió kudarcát. A monológból kiderül, hogy a NASA kudarcot vallott, az űrhajósok pedig meghaltak a távoli égitesten.

“A sors úgy rendelte, hogy azok a férfiak, akik békével mentek felfedezni a Holdat, örök nyugalomra leltek a Holdon”
– mondja Neil Armstrongra és Buzz Aldrinre utalva a teljesen valósághű deepfake videóban az Egyesült Államok egykori vezetője.

Az MIT szakemberei fél évig dolgoztak a néhány perces videón. Előbb betanították a mesterséges intelligenciát archív felvételek alapján Nixon hanghordozására és arcmozgására. A beszédet egy színész olvasta fel, akinek a hangját később úgy módosították, hogy megtévesztésig hasonlítson az egykori elnökére.

A filmet még 2019 őszén mutatták be egy művészeti projekt keretében az egyetemen, de csak most töltötték fel a Youtube-ra, hogy bárki számára elérhető legyen.

Az alkotók remélik, hogy a videó segít annak a megértésében, hogyan veheti át az igazság feletti uralmat és alakíthatja egyesek céljainak érdekében az életünkbe egyre inkább beférkőző technológia.

A fényképek feltöltője és a cikk írója