[sz]Címkép: Pixabay[sz]

Amióta műholdakkal is tudjuk mérni a Föld légkörének változását, sokkal többet tudunk az éghajlat-változásról és az üvegházhatású gázok kibocsátásáról, azonban számos szektor esetében továbbra is becslésekre hagyatkozunk.

„Jelenleg a legtöbb ország nem tudja, honnan származik a kibocsátásuk nagy része. Még az olyan fejlett gazdaságokban is, mint például az Egyesült Államok, a legtöbb szektorban csak becsléseink vannak a kibocsájtás mértékére vonatkozóan.”
– mondta Kelly Sims Gallagher, a Tufts Egyetem energia- és környezetvédelmi politika professzora, a Vox hírportálnak.

[kapcsolodo]5-even-belul-atlepheti-a-vilag-a-kritikus-15-fokos-felmelegedest/[kapcsolodo]

A klímakutatási csoportok új szövetsége, a Climate TRACE (Tracking Real-Time Atmospheric Carbon Emissions) koalíció olyan megoldást mutat fel, ami az üvegházhatású gázkibocsájtás valós idejű nyomon követését teszi lehetővé világszerte, a nyilvánosság számára ingyenesen.
Az applikáció a műholdas adatokat kombinálja az összes többi létező adattal, hozzátéve a rohamosan fejlődő mesterséges intelligenciát. Az adatgyűjtést számos forrásból végzik majd, kezdve az az elektromos hálózat adataitól az üzemanyag-értékesítésekig.

„A trükk a különféle adatforrások kombinációja volt. Az összes adat bekerül az mesterséges intelligenciába, ami idővel egyre pontosabbá válik az algoritmusok finomodásának köszönhetően.”
– mesélte a WattTime alapítója és ügyvezető igazgatója, Gavin McCormick a Vox-nak.

[kapcsolodo]wwf-keves-magyar-tartja-fontosnak-az-egyeni-felelossegvallalast-a-kornyezeti-problemaknal/[kapcsolodo]

Az alkalmazás nagy előrelépést hozhat mind az éghajlatkutatás, mind az éghajlatvédelmi cselekvések területén.
Sokkal pontosabb adataink lesznek, amelyek hatására átláthatóbbá válik az adott országok kibocsátása. Ezáltal számon kérhető lesz rajtuk az olyan nemzetközi egyezmények betartása, mint a párizsi klímaegyezmény.

Például elkerülhetőek lesznek az olyan bakik, mint amikor közvetlenül a 2016. évi klímaváltozási konferencia előtt Kína feltárta, hogy 17%-kal alábecsülte az égetett szén mennyiségét, ami plusz egymilliárd tonna üvegházhatású gáz kibocsátását jelentette.

Ha minden jól megy, az alkalmazást 2021 novemberében mutatják majd be az ENSZ klímaváltozási konferenciáján, Glasgowban.

A fényképek feltöltője és a cikk írója