Kezdőlap Aktuális Új törvényekkel ösztönözné a home office terjedését a kormány

Új törvényekkel ösztönözné a home office terjedését a kormány

42
0

[sz]MTI, Címkép: Pixabay[sz]

A kormány célja, hogy minél korszerűbb szabályozással segítse elő a nem hagyományos foglalkoztatási formák terjedését, ami a munkáltatók és munkavállalók érdeke is – állította Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, hétfői közleményében.

A koronavírus-járványban nyert tapasztalatok alapján a távmunka számos területen bevált, és egyaránt előnyös a munkaadóknak és a foglalkoztatottaknak – nyilatkozta Bodó.

Mivel e megoldás segíti a munkahelyek védelmét és hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez, széles körű egyeztetések kezdődtek a gazdaság szereplőivel a távmunka szabályainak módosításáról.
A törvényi szintű változtatások már ősszel az Országgyűlés elé kerülhetnek.

[kapcsolodo]/5-tipp-hogy-hatekony-legyen-az-otthoni-munka/[kapcsolodo]

Bodó Sándor elmondta, a technika fejlődésének köszönhetően egyre népszerűbbek a nem hagyományos foglalkoztatási formák, amelyek jelentősége a vírushelyzet idején hatványozottan megnőtt. A jogszabályi környezetnek igazodnia kell a gazdasági, társadalmi kihívásokhoz és a munkaerőpiac változásaihoz, a távmunka szabályozása pedig időszerűvé vált.

A tervek között szerepel a távmunka fogalmának kiterjesztése, a munkáltató és munkavállaló közötti megállapodás új alapokra helyezése, ami mindkét fél érdekeinek érvényesítését segítheti.
A munkavégzés helye a munkavédelmi előírások betartása mellett szabadon választhatóvá válna.
A későbbiekben a távmunka akár részlegesen, a felek megállapodása szerint a munkanapok egy részében is megvalósulhatna.

[kapcsolodo]5-pozitivum-amit-a-jarvanyhelyzet-munkahelyi-tapasztalataibol-megorizhetunk/[kapcsolodo]

A szabályozás lehetőséget biztosítana arra, hogy a munkáltató távmunkavégzés esetén hozzájáruljon a munkavállaló költségeihez, a szükséges eszközök beszerzéséhez, akár kedvezményes adózási feltételek mellett.

A cégeknek tevékenységi köreiket, működési sajátosságaikat, a dolgozóik munkakörét figyelembe véve érdemes a távmunka mellett dönteniük, amennyiben az nem jelent gátat a munkavállalónak feladatai elvégzésében – közölte az ITM.

A kormány elkötelezett a munkahelyek megtartása mellett, amelyet az eredményes gazdaságvédelmi intézkedések mellett rugalmas munkajogi szabályozással is kész támogatni.

A fényképek feltöltője és a cikk írója