Kezdőlap Aktuális Megmarad a vékonyfalú műanyagzacskó, de óriásit drágul

Megmarad a vékonyfalú műanyagzacskó, de óriásit drágul

55
0

[sz]Fotó: Karolina Grabowska/Pexels[sz]

Az egyszer használatos műanyag csomagolószerekre vonatkozó törvényi szigorítás elfogadható a környezetvédelem miatt, de a csomagolóanyagokra kifizetendő termékdíj jelentősen emelkedik – mondta el a Növekedés.hu-nak Nagy Miklós a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára.

A nem lebomló termékek esetében 57 forintról 1900 forintra, a lebomló anyagnál pedig nulláról 500 forintra emelték a kilogrammonként fizetendő termékdíjat, így a későbbiekben még sokkal több pluszdíjat számíthatnak fel a nejlonzacskókért.

Nagy Miklós a KSH adataira hivatkozva elmondta, hogy tavaly 720 milliárd forint értékű papír, fém, műanyag, fa és üveg csomagolóanyagot bocsátott ki az ágazat, az idei év első négy hónapjában 1,8 százalékos növekedést mértek.

Mint arról korábban mi is írtunk, az Országgyűlés elfogadta az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokra vonatkozó szabályozást.

[kapcsolodo]/megszavazta-a-parlament-az-egyszer-hasznalatos-muanyagok-betiltasat/[kapcsolodo]

Erről a szakember azt mondta, az új szabályok csak nagyon kis részben érintik a hazai csomagolási ágazatot. Ha a betiltott műanyag és polisztirolhab poharakat, dobozokat figyelembe vesszük, illetve az ételdobozokat és pet palackokat is idevesszük, akkor a teljes csomagolószer kibocsátás öt százalékát érintik a most bejelentett korlátozások.

Hozzátette, hogy

az eredeti törvényjavaslat szerint az 50 mikron alatti falvastagságú zacskókat vagy szatyrokat tiltották volna be, de szerencsére ezt sikerült módosíttatni. Így az unió által is támogatott kompromisszum szerint 15 mikron alatti falvastagságú szatyrokat, zacskókat továbbra is lehet gyártani, illetve használni, cserében viszont jelentősen felemelték a termékdíjat.

Nagy Miklós szerint a végösszeget természetesen a végfogyasztó fizeti majd, hiszen éppen ezen csomagolószerek visszaszorítása volt a cél.

„Ha ugyanis a zöldség vagy pékáru mellett lévő leszakítható zacskó után fizetni kell valamennyit a vásárlónak, akkor meggondolja, hogy használja-e azokat, illetve hogy egy-egy zacskóba ne csak egy-egy terméket tegyen”

– tette hozzá.

A főtitkár a magyarok környezettudatosságáról szólva elmondta, „ha felmérés készül, akkor mindenki környezettudatos, mindenki elfogadja a drágább, de környezetbarátnak mondott csomagolást. Amikor azonban ténylegesen bemegy a boltba, akkor szinte mindenki a legolcsóbb megoldást választja.” Mint mondta, ebből a szempontból a gyártók is hasonlóan viselkednek.

Kiderült az is, hogy a csomagolóanyag-iparban a minőségi alapanyagot gyártók többsége külföldi tulajdonban van. Így ugyan több hazai tulajdonú cég van, „a forintban kifejezett kibocsátás döntő többsége azonban a multiktól származik.”

A fényképek feltöltője és a cikk írója