Átláthatósági biztos ide, vagy oda, Újbuda megbukott az átláthatósági vizsgán. A kerület DK-s vezetésének ugyanis 2 hét alatt sem sikerült a PestiSrácok.hu által feltett, titkosított önkormányzati szerződéseket firtató kérdésekre válaszolnia. Vélhetően valami igen súlyos teher nyomhatja László Imre és az egész gyurcsányista társaság  lelkét, nem is véletlen, hogy a polgármester néhány hete eltűnt a porondról, hogy kiheverje a lakájmédia szörnyű támadásait. Ezért portálunk a teljes kerületi vezetést meginvitálja egy virtuális átláthatósági és öntisztító kúrára, ha már a Transparency Internationalnek fizetett havi 1 millióból erre nem futotta.

Éppen két hete kereste meg portálunk a DK-t, valamint az újbudai városházát, hogy megtudjuk, kinek a tevékenysége jelent akkora kockázatot a hivatalban, hogy átláthatósági biztost kell bérelnie László Imre polgármesternek havi 1 millió forintért a Transparency Internationaltől. Azonban úgy tűnik, hiába minden jó szándékunk az újbudai átláthatóság fejlesztése érdekében, sem a polgármester, sem helyettese, sem pedig az átláthatósági biztos nem érezte fontosnak a havi 1 milliós transzparencia program kezdőlépéseinek megtételét.

A témában a Demokratikus Koalíció pártközpontja sem volt segítőkész: az átláthatóság jegyében mélyen hallgat az újbudai városvezetés nem éppen transzparens ügyeivel kapcsolatos kérdéseinkről a teljes Gyurcsány-slepp. Öregbítve a párt hírnevét, a DK kommunikációs osztálya kínosan ügyel arra, hogy senki ne süthesse rájuk a “demokrata” és “átlátható” jelzőket, ezért kiadták az ukázt László Imrének és csapatának: akkor működtök átláthatóan, ha nem álltok szóba a médiában. Hiszen ez a taktika – némileg eltérő kontextusban – már bevált korábban az óvodaudvaron is.

Úgy tűnik tehát, hogy az újbudai városvezetés havi egymilliós megbízási szerződése csak ablakon kidobott (köz)pénz. Ezért, kímélendő a XI. kerületi lakosok pénztárcáját, ingyen és bérmentve segédkezünk az önkormányzat átláthatóságának megteremtésében egy új, interaktív módszer segítségével, amelynek lényege, hogy az illetékesek válaszolnak a sajtó közpénzből finanszírozott szerződések titkosítására vonatkozó kérdéseire. Egy olyan vállaltan europér pártnak, mint a DK, ez nyilván nem okoz problémát. Az első öntisztító gyakorlat kérdéseit korábban nyilvánosságra hozott levelünk tartalmazza, nevezetesen:

  • Áll-e szerződésben a Demokratikus Koalíció, mint párt, a XI. kerületi önkormányzat, vagy annak bármely választott tisztviselője a Transparency Internationallel?
  • Ha igen, milyen jellegű megbízásra szerződtek a szervezettel?
  • Valóban áll a kerületi vezetés, vagy a pártjuk alkalmazásában átláthatósági biztos? Ha igen, mi indokolja az ő alkalmazását, illetve a vele kötött szerződések titkosítását?
  • Miért nem engedélyezték ezen feltételezetten létező szerződések megtekintését a kerületi képviselő(k) számára?
  • Nem tartják az átláthatósági biztos kinevezésének céljával ellentétesnek a megbízási szerződés(ek) titkosítását?

Fotó:Horváth Péter Gyula/PS

A Havi 1 millióért titkolózik Újbudán az önkormányzati szerződésekről a DK és László Imre átláthatósági biztosa bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója