Az a baj a demokráciával, hogy az ostoba vidéki szegények, meg a fogalom nélküli nyuggerek is szavazhatnak – vonta le a lengyel elnökválasztás tanulságait a Momentum Mozgalmat alapító Kádár Barnabás a Facebook-on. A vállalhatatlan kijelentéseket a balliberális média egyszerűen elhallgatta, mondván, “amiről nem írunk, az meg sem történt”. A Hetek.hu megkeresésére ugyanakkor mégis kénytelen volt reagálni a franciás Momentum, Kádár kijelentéseit azzal kommentálva, alapítójuk nem is azt írta, amit írt, de különben sem csinál jelenleg semmit sem a pártban. 

Mint azt a szombati vezércikkünkben megírtuk, a Momentum egyik alapító ifjúgárdistája, Kádár Barnabás indulatos Facebook-bejegyzésben kelt ki az idősek szavazati joga ellen, mondván minek avatkoznak bele a közügyekbe, nem is értenek hozzá, hamarosan meg úgyis mennek a föld alá. Kádár a lengyel elnökválasztás eredményeit kommentálta ezzel az érvrendszerrel, mivel a konzervatív Duda győzött a balliberális jelölttel szemben. A momentumos politikus szerint az idősek szavaztak a “populista” jelöltre,

tehát az öregek döntenek a fiatalok jövőjéről, holott a voksolás következményeit jó részük már meg sem éli.

Mint a tanulságot Kádár levonja,

Természetesen nem szeretném elvenni senki választójogát. Ehelyett célravezetőek lehetnek olyan idősebbek által indított kezdeményezések, mint: ne menjen el szavazni, hanem hagyja inkább a fiatalokra a döntést, úgyis ők szenvedik meg majd a következményeit; ha minden unokája másra szavaz, akkor lehet érdemes távol maradni az adott választástól inkább.

Napnál világosabb, hogy vállalhatatlan kijelentései miatt azóta bocsánatot kérő Momentum-megmondóembert hogyan óvja a balliberális média. A jótollú, mértéktartó baloldali sajtó ugyanis elfelejtett beszámolni a botrányról, mégcsak nyomát sem találni az Index.hu, 24.hu, HVG, 444 portálokon annak, hogy Magyarországon egy “szélliberális” politikus kétségbe vonta az idős emberek alapvető, demokartikus szavazati jogát.

A Kádár nem azt mondta

A házifeladatot ezúttal a Hetek.hu végezte el, a portál ugyanis megkereste a Momentumot, az MSZP-t és a Párbeszédet, a DK-t és a Jobbikot szóljanak már esetleg hozzá ők is a kérdéshez, ha már a választások idején mindig összebútoroznak. Ez a fajta kommunikáció lesz-e az irányadó, a vidékiek lebunkózása mellett?

Zárójelben jegyezzük meg, az iskolázatlan, szegény vidékieket Kádár sem felejtette ki Facebook-posztjából, hiszen a lengyel elnökválasztás kapcsán megjegyezte: “kicsit leegyszerűsítve a populisták megnyerték az idősebb, szegényebb, vidéki és alacsonyabb iskolázottságú szavazókat, míg az ellenzék tarolt a fiatal, tehetősebb, városi és iskolázottabb szavazók között.”

A Hetek.hu megkeresésére a Mometum úgy reagált,

Kádár semmi olyat nem ír le, ami arról szólna, hogy nem tiszteli az időseket – aki ezt a posztot így értelmezi, az szándékosan értelmezi félre.

Mint hangsúlyozzák, Kádár bár alapító tag, amúgy nincs jelenleg semmilyen tisztsége a vezetésben, tehát kvázi azt mond, amit, csak akar. A párt ugyanakkor kiemeli, igenis tisztelik az időseket, akik “végigdolgozták az életüket és az ő fiatalságukban is sokan aktívan részt vettek az ország alakításában.”

Az idősek-fiatalok közötti aktuális preferenciakülönbség, amelyre Kádár is rávilágít, a világ számos országában jelen van, ez tény. De ettől függetlenül a szavazás joga mindenkié

mentegetőznek.

A Párbeszéd szerint a 16 évesek már elég érettek szavazni

Az MSZP-ben Kádár bejegyzése kapcsán azt választolták a Hetek.hu megkeresésére, számukra elfogadhatatlan az az elv, hogy “csak azok szavazhassanak, akik ránk szavaznak”. Leszögezik, “ennek a demokratikus alapvetésnek a teljeskörű tiszteletben tartása az előfeltétele minden szövetségkötési megállapodásunknak.”

A Hetek szerint a Párbeszéd az MSZP-nél jóval kétértelműbb választ adott. Szerintük a fiatalok bevonása a közéletbe egy fontos cél, ezért a szavazati jogot nem szűkítenék, hanem a korhatárt 16 évre csökkentenék, és bevezetnék az elektronikus szavazást.

Ezen intézkedések hatására jelentősen javulni fog a fiatalabb generációk részvétele

– érvelnek.

A Hetek megkeresésére a Demokratikus Koalíció, az LMP és a Jobbik egyelőre nem reagált.

Forrás: hetek.hu/24.hu?; 444.hu?; hvg.hu?; index.hu?;  vezetőkép: facebook.com

A A Momentum szerint az idősek mégis hasznosak, Kádár pedig nem tényező, mert nem csinál semmit a pártban bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója