[sz]Fotó: Illusztráció/Pixabay/Tumisu[sz]

“A statisztika szerint májusban áprilishoz képest közel 19 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma. Ha ehhez hozzácsapjuk, hogy előtte áprilisban már volt egy 22 ezres létszámcsökkenés, akkor legalább 40 ezer volt a járvány miatti létszám leépítés ebben a két hónapban” – írja a Blokkk.com.

A lap szerint az áprilisi 10 százalékos és a májusi 3 százalékos forgalomesés és az iparcikket árusító boltok többségének kényszerű látogatási korlátozása miatt várható volt, hogy jelentős lesz a létszámcsökkenés.

Májusban egyébként a vidéki boltok 4-én, a budapestiek 18-án kinyithattak, de sok üzlet zárva maradt átmenetileg még vagy végleg, és a vásárlók is csak lassan indultak el a boltokba, nem is költöttek annyit, mint korábban.

[kapcsolodo]zarva-maradt-a-boltok-egy-resze-hiaba-nyithattak-volna-ujra/[kapcsolodo]

“A foglalkoztatottak száma a statisztika módszertana szerint mindenkit (alkalmazottat, vállalkozót, aki maga is dolgozik) magában foglaló mutató. (…) A másik mutatója a munkaügyi statisztikának az alkalmazottak száma a legalább öt fős vállalkozások körében (tehát ebben a legkisebbek már nincsenek benne, így szűkebb a foglalkoztatottak számánál). Ebben az adatkörben azt látni, hogy a legutóbbi adatközlés szerint áprilisban 22 ezer fővel kevesebben dolgoztak a boltos világban, mint egy évvel korábban. És a létszámcsökkenés már márciusban megkezdődött” – írja a lap.

Júniusban az üzletekben történő vásárlás már jobb volt, mint tavasszal, megközelítette a korábbi év szintjét. A Blokk feltételezése szerint a piac erősödése általában létszámemelésekkel jár, így júniusban a foglalkoztatás már javulhatott az áprilisi, májusi szinthez képest.

A fényképek feltöltője és a cikk írója