Kezdőlap Politika Harcban állunk – Nézze meg Orbán Viktor sajtótájékoztatóját az EU csúcsról! (videó)

Harcban állunk – Nézze meg Orbán Viktor sajtótájékoztatóját az EU csúcsról! (videó)

41
0
Orbán Viktor kormányfő brüsszeli újságíróknak nyilatkozott angolul az Európai Unió csúcstalálkozójának harmadik napjának délelőtti, sikertelen fordulója után a brüsszeli Leopold parkban. A német kancellárral ellentétben a magyar miniszterelnök optimistán nyilatkozott, szerinte jó esély van arra, hogy még ma megegyezés szülessen a következő uniós költségvetésről és a gazdasági mentőcsomagról.

Orbán Viktor arról számolt be, hogy a helyreállítási alap nagysága, a hitelek és segélyek aránya, a visszatérítések rendszere, illetve a kifizetések feltételekhez kötése jelenti a vitás kérdéseket. Arról, hogy a Michel-féle jogállamisági javaslat mennyire fér össze a magyar Országgyűlés általi felhatalmazással, a kormányfő úgy vélekedett: az összemossa a politikát és a gazdaságot, ez a parlament szerint sem elfogadható.

Sokat javul a helyzet a téren, hogy a gazdagabb országok ne kapjanak több pénzt, mint a szegények, ám a rebate privilégiumát a gazdagok továbbra is meg akarják tartani

– mondta arról az általa abszurdnak nevezett helyzetről Orbán, miszerint a hasonló gazdasági erővel rendelkező Portugáliának,  a Magyarországnak pántlikázott pénzek többszöröse jutna.

Orbán: ha nem sikerül megállapodásra jutni a vitás kérdésekről, az Hollandia miatt lesz

Ha nem sikerül megállapodásra jutni a vitás kérdésekről a költségvetéssel és a mentőcsomaggal összefüggésben, az Hollandiának lesz köszönhető – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben vasárnap, a következő hétéves európai uniós költségvetésről és az ahhoz kapcsolódó gazdasági helyreállítási csomagról szóló uniós csúcstalálkozó harmadik munkanapját megelőzően. A nemzetközi sajtónak nyilatkozva a kormányfő azt mondta, a hollandok egy olyan eszközt kívánnak bevezetni, amely ellenőrzi az uniós pénzek kifizetését és felhasználását, különösen a déli országok esetében. Aláhúzta: ez az eszköz teljesen új mechanizmus a jogállamisággal összefüggésben. Kiemelte, a jogállamiság kérdése alapvetően fontos az Európai Unió szempontjából. Magyarország azt kérte, adjanak garanciát arra, hogy mihamarabb lezárják az ország ellen indított jogállamisági eljárást.

Orbán Viktor azt is kijelentette: a megállapodás elfogadása elengedhetetlen, és akár a jövő hét folyamán is kész folytatni a tárgyalásokat azok sikere érdekében. A holland-magyar viszonyról közölte:

Nem tudom, hogy mik szerepelnek Mark Rutte holland miniszterelnök személyes okai között, hogy gyűlöli Magyarországot és személy szerint engem, de végtelenül durván támadja az országot

– fogalmazott. Orbán Viktor felidézte: Rutte kifejezte, hogy véleménye szerint Magyarország nem tartja tiszteletben a jogállamiságot, ezért gazdasági büntetést kell alkalmazni. Ez elfogadhatatlan, ugyanis nincs döntés a jogállamiság magyarországi helyzetével összefüggésben – tette hozzá a kormányfő.

Jogállamiságot mindenkinek!

Orbán ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, mely szerint a jogállamisági eljárásoknak nem kipécézett országokra kell irányulnia, hanem általános elvvé kellene válnia az Európai Unióban, és amelyik ország nem tartja tiszteletben, azt nem forráselvonásokkal kell fenyegetni, hanem ki kell dobni a közösségből.

Ha valaki nem hajlandó elfogadni a jogállamiságot, rögtön el kell hagynia az Európai Uniót. Nem anyagilag kell megbüntetni, hanem mennie kell, mert ez a közösség a jogállamiságra épül

– írta az Eurológus Orbán szavait idézve. A magyar miniszterelnök minden bizonnyal azt a lapot játssza ki, hogy a nemrég elindult összehasonlító jogállamisági felmérésen jó néhány nyugat-európai ország alacsonyabb osztályzatot fog szerezni, mint Magyarország, így ha nagyon ragaszkodnak a téma állandó napirenden tartásán, akkor távozniuk kell az EU-ból.

(Cikkünket frissítjük.)

Forrás: Magyar Nemzet, Index; nyitókép: MTI

Nézze meg a teljes videót!

A Harcban állunk – Nézze meg Orbán Viktor sajtótájékoztatóját az EU csúcsról! (videó) bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója