[sz]MTI, fotó: MTI/EPA/Antonio Bat[sz]
Nem lassul az új koronavírus-fertőzések terjedése Horvátországban és Szlovéniában – derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.

Horvátországban a testület jelentése szerint

csütörtökön 96-tal nőtt és elérte a 4113-at az új fertőzöttek száma. Szerdán ez a szám 86 volt.

Nem történt újabb haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 120 maradt. A betegek közül 136-an vannak kórházban, közülük hatan lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1192.

Horvátországban június közepén kezdett romlani a járványhelyzet, azt megelőzően egy hónapig nulla és három közé volt tehető a napi új esetek száma. A legtöbb megbetegedést, 140-et, a múlt pénteken regisztrálták az országban.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 19-cel 1916-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Ez megegyezik az előző két nap adatával. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 19-en vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek teljes száma 283.

A kormány a közegészségügyi intézet javaslatára felülbírálta a biztonságos országok listáját, így péntektől vörös listára került Montenegró és Luxemburg, ami annyit jelent, hogy az ezekből az országokból érkezőknek két hét karanténba kell vonulniuk. Zöld listára került viszont Lengyelország és Nagy-Britannia, ahonnan korlátozás nélkül be lehet utazni Szlovéniába. A szomszéd országok közül Magyarország, Ausztria és Olaszország is ezen a listán szerepel. Horvátország továbbra is sárga listán maradt, miután a százezer lakosra vetített fertőzöttek száma meghaladta a százat az elmúlt két hétben. Azoknak az állampolgároknak, akik ezekből az országból érkeznek Szlovéniába, meg kell indokolniuk utazásuk célját. Ez lehet üzleti vagy más gazdasági érdekeltség, vagy mert ott ingatlanuk van. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt.

[next]

Ukrajnában sem lassul továbbra sem a koronavírus-fertőzés terjedése:

egymást követően harmadik napja regisztráltak ismét nyolcszáznál is több új beteget, péntekre az azonosított fertőzöttek száma már meghaladta az 57 ezret

– derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített tájékoztatóján.

Az elmúlt napban 809 új beteget jegyeztek fel, velük együtt a járvány kezdete óta regisztráltaké elérte az 57 264-et. A hét elejére még 550-650 közötti napi növekményt regisztráltak az országban, viszont a múlt héten is még nyolcszáz fölött volt az újonnan azonosított betegek száma.

Az elhunytak száma péntekre 11 újabb halálos áldozattal 1456-ra emelkedett, miközben eddig 29 769-en gyógyultak meg, közülük 838-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma így jelenleg 26 039 az országban.

Előző nap újabb 132 egészségügyi dolgozónál diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, körükben az eddig megbetegedettek száma már meghaladta a 7700-at.

Az elmúlt napban 211 beteget kellett kórházba szállítani.

A járvány kitörése óta 854 064 laboratóriumi, azaz PCR-tesztet végeztek el az országban.

Vitalij Klicsko főpolgármester pénteki online tájékoztatóján közölte, hogy előző nap Kijevben 76 új fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor 160-an gyógyultak meg, és ez utóbbi napi rekord a fővárosban. Kijev jelenleg az ország második legfertőzöttebb területe a nyugat-ukrajnai Lviv megye után.

A fővárosban eddig 6689 fertőzöttet azonosítottak, 126-an hunytak el, és 2320-an győzték le a kórt. Klicsko tájékoztatása szerint előző nap hét beteget kellett kórházba szállítani.

A fényképek feltöltője és a cikk írója