Kezdőlap Politika Eddig felelősen vártak, most felelősen nem várnak tovább – Nemsokára már tényleg...

Eddig felelősen vártak, most felelősen nem várnak tovább – Nemsokára már tényleg kiírja a közbeszerzést a Lánchídra a főváros

35
0
Eredetileg arról akartak sajtótájékoztatót tartani a főváros részéről, hogy bejelentsék: kiírták a közbeszerzést a Lánchíd felújítására. Ebből az maradt, hogy Tüttő Kata bejelentette: sokat tárgyaltak az igazgatóságok, szorgalmasan megvitattak minden kérdést, minden szempontot figyelembe véve körbejárták a kérdést, és ha minden jól alakul, most már tényleg ki fogják írni a közbszerzést a Lánchíd felújítására, amivel kapcsolatban eddig is eltökéltek voltak, de most már annyira eltökéltek, hogy szinte szétrepednek a tettvágytól. Tüttő azzal is magyarázta az eddigi tétlenkedést, hogy a kormány nem utalta el nekik azt a 6 milliárdos támogatást, amit a kormány akkor fog elutalni, ha szerződést kötöttek a nyertes kivitelezővel.

Tüttő gyümölcsöző együttműködést szeretne a kormánnyal, ezért gyorsan mindenfélével megvádolta a kormányt, mert miattuk késlekedett eddig a főváros, pedig ők nagyon eltökéltek voltak, de az eltökéltség mellett felelősek is, ezért nem írták ki a közbeszerzést. A kormány konkrét bűnei közül sokat felsorolt: a legmulatságosabb az volt, amikor a 6 milliárdot kérte számon, amit a kormány a fővárossal kötött megállapodás alapján akkor utal, ha nemcsak kiírták a közbeszerzést, hanem abból kivitelezői szerződés is születik.

A kormány hibája minden (is)

Ám ma az eltökéltség – ezek szerint – felülkerekedetett a felelősségen, és mégis kiírják a közbeszerzést, amit eddig is ki akartak írni, de most már még nagyobb erőkkel akarják kiírni. A főpolgármester-helyettes asszony szerint azért késlekedtek eddig a kormány hibája miatt, mert a kormány nem ígérte meg elég erősen, hogy a megígért támogatást tényleg oda fogják adni, Tüttőnek meg kevés a becsszó (korábban még konkrét utalást várt, de most éppen a bizalom–bizalmatlanság fejezetnél járunk). A felelős végiggondolás után viszont még inkább elszántak lettek, és ugyan nem bíznak a kormányban, de bíznak benne, hogy tényleg odaadják a 6 milliárdos támogatást, ezért hitelből valósítják meg a felújítást, hogy ha a kormány nem adja oda a 6 milliárdos támogatást, akkor is hídfelújítás legyen az eltökéltségből és szándékból.

Folyamatábrán ez így néz ki: ELTÖKÉLTSÉG + FELELŐSSÉG – BIZALOM –> HITEL –> TATAROZÁS

Tüttő Kata ismétlő jelleggel kitért azokra az érvekre, amelyeket Karácsony Gergely a Facebookon és az ATV stúdiójában csiszolt tökéletesre, vagyis elmesélte, hogy január óta várnak arra a kormányhatározatra, ami a Váralagút megújítása nélkül is biztosítja a 6 milliárdot, és amit a kormány (Gulyás Gergely szavai szerint) már rég elküldött a fővárosnak véleményezésre, de a főváros elfelejtett reagálni rá. Aztán arról is beszélt a gyümölcsöző együttműködés jegyében, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. nem utalta el a Budapestet illető pénzeket, miközben, mivel sikerült kiállítani egy értelmezhető számlát, a számla ellenértékét egy hónapja már elutalták a főváros számlájára. Itt most ellenőrizhetően nem sikerült igazat mondania a főpolgármester-helyettes asszonynak.

Olcsóbb barkácshíd 25 évre

Az elszántság, a felelősség és a bizakodás mellett spórolni is fog a főváros: olcsóbb megoldást találtak arra, hogy felújítsák a Lánchidat. Nem kicserélik a leginkább korrodálódott láncokat, hanem könnyebb pályatestet építenek, amivel úgy számolnak, hogy még további 25 évig el tud ketyegni a híd. Az olcsóbb megoldás ellenére mégis hitelből kívánják fedezni a költségeket, amihez Tüttő azt a magyarázatot fűzte, hogy így felelős, hiszen ki tudja, milyen terveket szövöget még a kormányzat éjszakánként arra, hogy pénzeket vegyen el Budapesttől.

Amennyiben felelősen bizakodó elszántságuk nyomán több késedelmet nem szenvednek a tárgyalások és az igazgatóságok, úgy nemsokára ki lesz írva a tender, aminek nyomán jövő márciusában elkezdődhet a felújítás, és 2023-ban újra használatba vehetik a hidat az autósok, a gyalogosok, a kerékpárosok és a rollerosok.

Nyitókép: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

A Eddig felelősen vártak, most felelősen nem várnak tovább – Nemsokára már tényleg kiírja a közbeszerzést a Lánchídra a főváros bejegyzés először a PestiSrácok jelent meg.

A fényképek feltöltője és a cikk írója