[sz]Fotó: MTI/Balogh Zoltán[sz]
Mi is beszámoltunk róla, hogy Müller Cecília Karácsony Gergelynek írt levelében állítólag azt írta: a koronavírus-járvány idején Magyarországon a regisztrált fertőzöttek mintegy negyede kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust, és a halálesetek csaknem fele is ilyen intézményi fertőzés nyomán következett be.

[kapcsolodo]/index-minden-negyedik-beteg-es-minden-masodik-elhunyt-korhazi-fertozeskent-kapta-el-a-koronavirust/[kapcsolodo]

Most az Emberi Erőforrások Minisztériuma cáfolja a hírt: szerintük tudatos félremagyarázásról van szó. Az ATV Híradójának a következő nyilatkozatot juttatták el:

„Karácsony Gergely és az ellenzék tudatosan félremagyarázza a tisztifőorvos által jóhiszeműen közölt adatokat. Szó sincs arról, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött volna meg koronavírussal, ugyanis nemzetközi előírás szerint minden fertőzést, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, azt mind kórházi fertőzésnek kell tekinteni.”

Hozzáteszik, „az új koronavírus-fertőzés lappangási ideje egytől tizennégy napig terjed. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy intézményben ápolt betegnél ezen időn belül jelentkeznek a fertőzésre jellemző tünetek, akkor nem lehet megmondani, hogy az adott intézményben fertőződött meg, vagy már a lappangási időben került felvételre.”

„Nem mellesleg a kórházak több száz, az idősotthonokból beszállított fertőzöttet ápoltak, ez így volt a Pesti úti idősotthon lakói esetében is. Sajnálattal látjuk, hogy a járványt továbbra is politikai csatározásra használja az ellenzék” – zárja sorait az EMMI.

A fényképek feltöltője és a cikk írója