[sz]Fotó: MTI/AP/Evan Vucci[sz]
Lecserélte kampányfőnökét Donald Trump, aki a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint egyre rosszabbul áll az elnökválasztási kampányban Joe Bidennel szemben – írja a CNN.

Az amerikai elnök szerdán egy Facebook-posztban jelentette be, hogy változások történtek a kampánycsapatában, leváltotta a kampányfőnökét, és már ki is nevezte az utódját. A szerepet eddig betöltő Brad Parscale már évekkel azelőtt is a Trump családnak dolgozott, hogy az üzletember 2015-ben bejelentette, hogy indul a republikánusok elnökjelöltségéért.

Parscale-nek óriási szerepe volt a 2016-os választási győzelemben, nagyon sokat tett Trump online jelenlétének felépítéséért. Az amerikai elnök elégedett is volt a munkájával, ezért 2018 februárjában kinevezte őt kampányfőnökévé.

Az utóbbi időben azonban Trumpnak megromlott a viszonya Parscale-lel, ugyanis őt okolta a választási felmérések gyenge eredményeiért és a tulsai kampányrendezvény bukásáért is.

A CNN-nek a kampánycsapat több tagjai is azt mondta, hogy csak idő kérdése volt, mikor meneszti az elnök Parscale-t, mert a megbeszéléseken folyton lehurrogta őt és semmiben sem értett vele egyet. Trump egyik tanácsadója azt is elárulta, hogy a Trump család nem nézte jó szemmel, hogy Parscale annyi pénzt keres, hogy egy Ferrarit is megengedhet magának, miközben az elnök nem elégedett a munkájával.

A CNN úgy tudja,

a kampányfőnök csak néhány órával Trump bejelentése előtt tudta meg, hogy menesztik a pozitícójából, ráadásul nem is az elnök mondta el neki a döntést, hanem Jared Kushner, Trump veje és főtanácsadója. A kampánycsapat vezetőinek többsége pedig csak Trump Facebook-posztjából értesült a hírről.

[kapcsolodo]/mondjon-le-uzente-donald-trumpnak-az-unokahuga/[kapcsolodo]

Parscale helyére a helyettese, Bill Stepien lép, aki Trump első elnökválasztási kampányában is részt vett. A menesztett kampányfőnöknek is lesz helye még az elnök kampánycsapatában, a digitális és adatstratégiákért felel majd, emellett főtanácsadóként segíti a munkát.

[next]

Donald Trump egyébként úgy fogalmazott a Facebook-bejegyzésében, hogy mind Parscale, mind Stepien hatalmas szerepet játszott a 2016-os választási győzelmében, és várja, hogy idén ismét együtt ünnepelhessenek. Az elnök szerint a második győzelem sokkal könnyebb lehet, mert “a közvélemény-kutatások szerint elégedettségi mutatóink emelkednek, a gazdaság egyre jobb, és hamarosan úton lesz a koronavírus elleni vakcina és gyógykezelés is”.

Ám a legfrissebb közvélemény-kutatások nem éppen azt mutatják, hogy nőne a népszerűsége.

A Quinnipiac University felmérése szerint Joe Biden, a republikánusok várható elnökjelöltje már 15 százalékponttal vezet Trump előtt 52-37 százalék arányban. Ez alapján úgy tűnik, egyre jobban nyílik az olló a két rivális között, ugyanis júniusban Biden még csak 49 százalékkal járt Trump előtt, akinek 41 százalékos volt a támogatottsága akkor.

Hasonló eredményt hozott az NBC News és a Wall Street Journal közös közvélemény-kutatása, amit szintén szerdán publikáltak. E szerint Bident 51 százalék támogatja Trump 40 százalékával szemben. Júniusban Bidennek 49, Trumpnak 42 százaléka volt.

[kapcsolodo]/hillary-clinton-vereseg-eseten-donald-trump-nem-biztos-hogy-csendesen-tavozik-majd-a-feher-hazbol/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója