[sz]Fotó: Northfoto – University of Washington/SWNS[sz]
Apró, vezeték nélküli kamerát fejlesztettek ki a Washingtoni Egyetem tudósai, amit egy bogárra illesztve teszteltek – számolt be róla a CNN.

A miniatűr kamera csak 250 milligrammot nyom, és egy 60 fokban elfordulni képes mechanikus karra van rögzítve, amit a kamera kezelője a kívánt irányba mozgathat.

Nagy felbontású panorámaképeket és videófelvételt is tud készíteni fekete-fehér színben, amiket a hozzá kapcsolt okostelefonon lehet megnézni. Mozgó tárgy (ez esetben a bogár) mozgását is képes rögzíteni, amelyet szintén mobilon lehet követni, a kamera másodpercenként 1-5 képkockát továbbít.

Az eszköz Bluetooth kapcsolaton keresztül tud kommunikálni az őt irányító okostelefonnal, és akár 120 méterről is érzékeli azt. A kutatók által kifejlesztett eszköz nagyon alacsony fogyasztású, és bár ez még akkumulátorral működik, de már dolgoznak a következő verzión, amihez az sem kell.

A találmányt egy bogárra rögzítve tesztelték azzal a céllal, hogy kiderítsék, mire képes egy ilyen apró kamera, amit mozgó tárgyakhoz, élőlényekhez lehet illeszteni.

A szakemberek szerint idáig nem volt még olyan eszköz, ami vezeték nélküli rálátást biztosítana a rovarok vagy kisebb robotok megfigyelésére. A miniatűr kamerát nagyon sok területen lehetne hasznosítani szerintük, például arra, amire ők is használták: megfigyelni az apró élőlényeket a saját “szemszögükből”, vagy olyan dolgokat, területeket megvizsgálni, feltérképezni, amikhez egyébként nehezen férünk hozzá.

A Science Journal szaklapban publikált tanulmányban viszont arra is rávilágítanak, hogy az ilyen apró kamerák veszélyeztethetik a privát szférát. A szakemberek fontosnak tartják, hogy a kockázatokra is felhívják a figyelmet, hogy az emberek ezzel is tisztában legyenek és megoldást találjanak rájuk.

[kapcsolodo]/nyolc-nyelven-beszel-az-uj-okos-maszk/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója