Kezdőlap Aktuális Merkely Béla: zárt térben újra maszkot kellene hordani

Merkely Béla: zárt térben újra maszkot kellene hordani

42
0

[sz]MTI, Fotó: videó képernyőfotó[sz]

Vissza kellene térni a zárt térben való maszkhasználatra – mondta a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Merkely Béla felhívta a figyelmet, hogy a légúti fertőzésekre – mint amilyet a koronavírus is okoz – jellemző a szezonalitás, így sok előny származhat abból, ha a nyarat a szabadban töltik az emberek.

Ugyanakkor a zárt, légkondicionált helyiségekben, ahol sok ember tartózkodik együtt, a vírus fertőzőképes marad. Ezért kellene visszatérni a maszk használatára például az irodákban.

Ősszel ez a helyzet megváltozik – közölte -, arra számít, hogy november környékén ismét megemelkednek az esetszámok.

Nem véletlen, hogy mindenhol a világon arra törekednek, hogy a vakcina ekkorra elkészüljön.

Egy éven belül egy országot kétszer bezárni nem lehetséges, ezért másfajta stratégiára lesz szükség. Ennek része lehet a szigorú maszkhasználat és a zárt térben egyszerre tartózkodók számának korlátozása – jelezte.

Azt tervezik, hogy október környékén, amikor az esetszámok megint emelkedni kezdenek, újra elvégzik az országos reprezentatív koronavírusteszt-sorozatot.

Kitért arra is, mind Magyarországon, mind pedig külföldön folyamatosan csökken a koronavírushoz köthető halálozás, ebből arra lehet következtetni, hogy a vírus veszített agresszivitásából.

[kapcsolodo]merkely-bela-szeptemberben-johet-magyarorszagon-a-koronavirus-masodik-hullama/[kapcsolodo]

A fényképek feltöltője és a cikk írója