Kezdőlap Érdekességek Magánkórházat nyitott Wáberer György – megnéztük, mivel várják a betegeket

Magánkórházat nyitott Wáberer György – megnéztük, mivel várják a betegeket

59
0

[sz]Haiman Éva[sz]

Komoly üzleti potenciál van a magán-egészségügyben, ha az ország egyik legismertebb vállalkozója, Wáberer Gyögy is fantáziát lát benne.

Magánkórháza, az Alkotás úti Wáberer Medical Center pont olyan, amilyennek egy 21. századi magánszolgáltatónak lennie kell: nem hivalkodó, de tetszetős, nem olcsó, de heteket, hónapokat sem kell várni egy orvosi vizitre, műtétre, és még az utcáról is be lehet esni.

Hárommilliárd forint nem kevés pénz, még akkor sem, ha abból „csak” egymilliárd a saját tőke, a többi bankhitelből van, mert azt vissza is kell fizetni. Wáberer György, akinek eddig a szállítmányozásban, a logisztikában és a biztosítási piacon voltak érdekeltségei, pontosan ennyit költött arra, hogy Budapesten, az Alkotás úti HillSide irodaház első emeletén létrehozzon egy vadonatúj magán-egészségügyi centrumot.

A Wáberer Medical Center (WMC) már hónapokkal ezelőtt megnyitott, a sajtón keresztül azonban csak most mutatták be a nyilvánosságnak a 2500 négyzetméteres objektumot.

A 30-féle szakrendelésnek helyet adó járóbeteg-részleg, a két műtő és az ahhoz tartozó kétágyas szobák modernek, kulturáltak, de nem keltik egy ötcsillagos szálloda érzetét, így az sem érzi magát itt feszélyezve, aki nem a saját zsebéből fizeti az ellátást, hanem mondjuk a cége küld ide például egy menedzserszűrésre.

Az árak egyébként sem nem alacsonyak, sem nem magasak: aki járt már magánorvosnál, az tudja, hogy 26 ezer forint nem sok egy nőgyógyászati vizsgálatért rákszűréssel együtt, amiben az ultrahang is benne van (ugyanennyibe kerül általában az összes szakorvosi vizsgálat), a térd-, illetve a csípőprotézis-beültetés is, amit a legtöbb helyen nem úszható meg kétmillió alatt, itt 1 millió 750 ezer forintba kerül.

A hazai magánszolgáltatók közül a WMC-ben a legtöbb itthon beültetett pacemaker rendszeres felülvizsgálatát és programozását is vállalják.


Wáberer György víziója, mint mondta, az volt, hogy egy olyan centrumot hozzon létre, ami mindenben, így a diagnosztikában is megfelel a 21. századi igényeknek. Ezt szolgálja a csúcskategóriás diagnosztikai eszközpark, többek között a szív-MR készítésére is alkalmas MR-berendezés, a koronária- és kardio-CT-vizsgálatra is használható CT, a 24 órás EKG, a szívultrahang, illetve a nőgyógyászati és az urológiai ultrahang, a 3D mammográfia, valamint csontsűrűségmérésre alkalmas úgynevezett DEXA. A sürgős laborvizsgálatokat a helyszínen végzik el, de lehet kérni Covid-19 PCR-szűrést is.

A diagnosztikai háttérnek fontos szerepe van a másik fő cél teljesülésében, nevezetesen, hogy akinek egészségügyi problémája van, az itt a lehető legrövidebb időn belül megtudja, mi a baja, és ha itt arra lehetőség van, akkor el is lássák.

“Dr. Google helyett a walk-in-center a megoldás”

– állítja Sárosi Balázs sürgősségi főorvos, aki szerint a betegek is hálásak azért, ha megkímélik őket attól, hogy maguk találják ki, mi lehet a bajuk, milyen orvoshoz kellene fordulniuk.

[next]

Hiába magas színvonalú Magyarországon az ellátás a kórházak sürgősségi osztályain, ha azok elsősorban a súlyos állapotú betegekre vannak kitalálva, a háziorvosi ellátás és a háziorvosi ügyelet pedig túlterhelt. A nem életveszélyes állapotú, mégis valamilyen sürgős orvosi ellátást igénylő pácienseket itt egy órán belül megvizsgálja egy orvos és minden szükséges vizsgálattal együtt maximum 4 órán belül ellátják – már ha itt az lehetséges, mert például stroke vagy szívinfraktus kezeléséhez speciális eszközök és tudás kell, erre pedig itt nincs lehetőség. Ilyenkor a pácienshez mentőt hívnak, és felveszik a kapcsolatot azzal a szakorvossal, aki át fogja őt venni a közkórházban, vagyis nem hagyják magára – tette hozzá a főorvos.

A legtöbben azonban valamilyen végtagsérüléssel keresik fel őket, aminek az ellátása egy szakrendelőben vagy sürgősségi osztályon akár fél-egy napba is telne – egy csukló- vagy bokasérülés esetén itt „csak” annyit kell valakinek mérlegelnie, hogy megér-e neki néhány tízezer forintot a gyorsaság. (Már, ha nincs magán-egészségbiztosítása, ami azért egyre gyakoribb, a munkáltatók közül is mind többen élnek ezzel a cafetéria-elemmel.)

A WMC szakemberei szerint a gyorsaság főként a fiatalabbak számára egyre fontosabb szempont, őket egyébként igyekeznek különféle pénztárcabarát szűrőcsomagokkal rávenni arra, hogy még az előtt gondoskodjanak az egészségük megőrzéséről, hogy az veszélybe kerülne. Ez valószínűleg hosszabb időt vesz majd igénybe, viszont Wábererék egy másik szolgáltatására minden bizonnyal sokan lesznek majd vevők, ha nem is a fiatalok közül: várják azokat is, akik nem igazodnak el a másutt kapott leleteikben, nem értették meg a rájuk zúdított latin orvosi szlenget és tanácstalanok, mi is a teendőjük valójában.

A fényképek feltöltője és a cikk írója